Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig plan för Vikarbyn Debatt

Annons

Området förutses bli helt bilberoende. Någon busshållplats föreslås inte. Det innebär kraftigt ökad biltrafik rakt genom byn, förbi bostäder, skola och dagis, med hälso- och miljörisker för barn och vuxna. Länsstyrelsen förklarade redan för ett år sedan både Båthusvägen och Stationsvägen olämpliga som tillfartsvägar av hänsyn till de redan boende i Vikarbyn. Detta har planförfattarna struntat i.

Planen är ett okänsligt ingrepp i byn, byggnadsmässigt och socialt. Vikarbyn är, trots sin storlek, inte ett villaområde utan en by med bykänsla. Den vill vi ha kvar. Trevåningshus och tvåvånings kedjehus passar inte i bymiljön och alldeles särskilt inte längst ner i sluttningen mot Siljan. Inget tänkande finns i planen om hur ett nytt område med kanske 200 personer ska integreras med resten av byn.

Sågverksskorstenen, det sista minnet av en av byns största arbetsplatser, försvinner. Byborna får däremot äran att ta emot sopor från det nya området! Återvinningsbart avfall ska lämnas vid befintlig återvinningsstation, illa placerad mitt i byn, ofta överfull och äcklig.

Tillgången till orörd strand och naturbad har av hävd varit en gemensam tillgång för byn. Planen innebär att den minskar för vanliga vikarbybor och för allmänheten till förmån för privata bryggor och båthus. Detta värde ersätts inte av en anlagd strandpromenad, där "vikörar" ska smyga sig på nåder genom vad som känns som privat område!

Men finns det inga fördelar? Är det inte bra med mer folk, fler arbetsplatser i byn? Jo, men det ger planen inga garantier för. De attraktiva och mycket dyra villorna, kan lika gärna bli exklusiva sommarhus som permanentboende. Det är ytterst tveksamt om några småföretagare kommer att kunna betala hyrorna i det nybyggda området.

Rättviks mest värdefulla kapital är närheten till Siljan. Det får inte förslösas. Fantasilös exploatering, utan känsla för miljö och byidentitet, minskar på sikt vår attraktionskraft och möjlighet att konkurrera med storstäderna. Varför bo i Vikarbyn om det ser ut som Lidingö?

Så, Vikarbybor! Kräv omarbetning av planen! Skicka ett vykort till miljö- och plannämnden före den 19 juni!

PEROLS ULLA

Mer läsning

Annons