Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig kontroll hos Försäkringskassan

Annons

Den 28-årige man som förskingrat över 36 miljoner kronor från Försäkringskassan kunde arbeta tämligen ostörd. Kontrollen av utbetalningarna var näst intill obefintlig.

Vittnen som åklagaren Nils-Eric Schultz kallat berättade på torsdagen i Göteborgs tingsrätt att det varken fanns utbildning eller instruktioner för de personer som skulle attestera utbetalningarna.

Förskingringarna skedde via två olika utbetalningssystem: dels ett manuellt som krävde att utbetalningen attesteras av någon, dels ett maskinellt system där det inte krävts någon attest.

Förskingringarna började i det manuella systemet där 28-åringen kom över närmare två miljoner kronor. När han lämnade utbetalningskvitton för attest hade han som mottagarkonton skrivit släktingars konton.

De tjänstemän på Försäkringskassan som attesterade utbetalningarna gjorde aldrig någon kontroll av att rätt konton var angivna.

Någon utbildning om vad som ingick i attesträtten gavs heller aldrig från Försäkringskassan.

Det var i det maskinella systemet som de stora summorna förskingrades, drygt 34 miljoner kronor. Även vid dessa tillfällen har 28-åringen använt släktingars konton. Inte heller i detta system har det funnits några kontroller.

En gång i månaden skrivs en lista ut över utbetalningar som skett från ett kontor. Några rutiner eller instruktioner om vem eller vilka som skulle kontrollera gjorda utbetalningar fanns dock inte.

Svindlerierna avslöjades när Swedbank larmade Försäkringskassan om misstänkta penningtransaktioner.

Rättegången avslutas med slutpläderingar under fredagen.

TT

Mer läsning

Annons