Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig beredskap för kärnkraftsolycka

Annons

Risken för en kärnkraftsolycka med stort radioaktivt utsläpp i Sverige är förvisso mycket låg.

Men om en sådan inträffar står Myndighetssverige dåligt förberett, konstaterar Riksrevisionen.

Störst är bristerna i informationshantering, såväl i den akuta fasen som i ett längre perspektiv.

I de totalt 84 övningar mellan 2004 och 2006 som på ett eller annat sätt handlat om beredskap för kärnkraftsolyckor har myndigheterna gång på gång misslyckats med att samordna informationen till allmänheten.

Regeringens mål och krav på myndigheterna är vidare otydliga. Att delta i övningarna är dessutom frivilligt för myndigheterna, som kan utebli med hänvisning till resursbrist.

I de tre senaste nationella övningarna har sålunda Krisberedskapsmyndigheten och Rikspolisstyrelsen inte deltagit alls, och regeringskansliet och försvaret bara en gång.

Fokus för de övningar som genomförs är oftast den akuta fasen, vilket skapat förvirring kring hur långsiktigt saneringsarbete ska genomföras.

Av de tre kärnkraftslänen har Uppsala och Kalmar enbart skisser till saneringsplaner, medan Halland helt saknar en sådan.

De länen får tillsammans med Räddningsverkets beredskapstillsyn särskilt hård kritik.

Försvarsminister Mikael Odenberg (m) tycker spontant att myndigheterna gjort en riktig prioritering när akutskedet hamnat i första rummet, men lovar noga studera rapporten och se vad som går att göra.

Enligt Tina|J Nilsson går det att dra en rad generella slutsatser från materialet om den allmänna beredskapen för oväntade kriser.

Han påminner samtidigt om att hela regeringen för första gången just deltagit i en stor krisövning med terrortema.

TT

Mer läsning

Annons