Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig beredskap för kärnkraftolycka

Annons

Sveriges beredskap för att ta hand om långsiktiga konsekvenser av en kärnkraftsolycka är mycket bristfällig, konstaterar Riksrevisionen som granskat regeringens och ansvariga myndigheters beredskap.

Det betyder att fler människor riskerar mer strålning och radioaktivitet i livsmedel än de hade behövt göra med bättre förberedelser.

Regeringen saknar en uppdaterad bedömning av myndigheternas förmåga att hantera olyckskonsekvenser i svenska kärnkraftverk, konstaterar revisionen bland annat.

Riksrevisionen har inte granskat kärnkraftverken eller det förebyggande arbetet för att förhindra en kärnkraftsolycka. Revisionen utgår från att en i och för sig osannolik kärnkraftsolycka med en stor radioaktiv spridning har inträffat.

Den största bristen ligger i informationshantering, visar de fåtaliga övningar som gjorts på området. Myndigheterna ger i övningarna olika besked till allmänheten kring sådant, som om man ska hålla sig inomhus eller inte, om bönder ska ta in sina djur eller inte och huruvida man ska äta jodtabletter, enligt granskningen.

TT

Mer läsning

Annons