Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalhalla, Filmarkivet och Avesta Art

– Vi tycker att kulturen är för centraliserad och föreslår en ny kulturpolitik där vi bland annat lyfter fram Dalhalla och i centerns nya kulturpolitik skulle också filmarkivet i Grängesberg och Avesta Art vara andra goda exempel.

Annons

Det hälsar riksdagsman Anders Ahlgren från centerstämman där partiet stakar ut en ny kulturpolitik med stark regional profil.

– Vi behöver ett rikt kulturliv i hela landet, där nya uttryck frodas, lyfts fram och utvecklas. Kultursamverkansmodellen har bidragit till att mobilisera kulturlivet i regionerna och lyfta fram det som är regionalt mest angeläget.

– Men mycket nationell expertis ligger idag i storstäderna, främst Stockholm. Vi missa massor av talang och kreativitet ute i landet som borde komma fler till del. Dessutom kan kulturen med framgång användas för att marknadsföra Sverige internationellt - vad är då bättre än svensk opera på Dalhalla eller Bergmans Fårö, frågar sig Anders Ahlgren som ställer sig bakom partiets önskan att ta fram en ny modell för den nationella kulturpolitiken.

– Jag vill lyfta fram spetskompetens där den finns i landet, som i filmarkivet i Grängesberg, som hos Avesta Art och Dalhalla i Rättvik, säger Anders Ahlgren som i höst i riksdagen kommer att skriva en motion i riksdagen för att stärka Dalhallas roll.

Annons