Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalfolket minst sociala i hela landet

Vi är inte vidare värst sällskapliga i Dalarna – i alla inte om man ska tro nya siffror från Folkhälsomyndigheten. De visar nämligen att så många som var fjärde person i länet har ett lågt socialt deltagande.

Annons

Nästan var fjärde person i Dalarna har ett lågt socialt deltagande. Det visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Sirén sammanställt.

Totalt handlar det om 24 procent av länets befolkning som anses ha lågt socialt deltagande – vilket i undersökningen defineras som att man bara haft en eller ingen social aktivitet – till exempel släktträff, fest eller föreningsmöte – under året.

Man kan även konstatera att männen är mindre sociala är kvinnorna. Totalt passade 27 procent av männen in på beskrivningen, jämfört med 21 procent av kvinnorna.

Dalarna är dock inte unikt. Siffrorn ligger nämligen på ungefär samma nivå i alla glesbygdskommuner. I storstäderna är siffran betydligt lägre.

Susanne Iwarsson, professor i gerontologi vid Lunds universitet, konstaterar att det sociala är betydligt viktigare än vad många kanske tror.

– Det finns mycket forskning som stöder det faktum att social aktivetet är viktigt för välbefinnande, känsla av delaktighet, hälsa och till och med för ett längre liv, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons