Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalfolket jobbar mest i jul

/
  • Ingen julvila. DT:s webbredaktör Anders Wahl får ingen julvila i år. Han tillhör skaran som kommer att jobba under julhelgen. Tipsa gärna honom om nyheter - sms/mms:a 72023.

Ledig i jul? Glöm det. I alla fall inte i Dalarna. En färsk undersökning visar att dalfolket kommer att jobba mest i landet i mellandagarna.

Annons

Det är bemanningsföretaget Xtra som gjort undersökningen som visar att 7 av 10 svenskar (69,7 procent) kommer att arbeta alla eller några av vardagarna mellan jul och nyår.

Årets jul bjuder nämligen på lite betald ledighet. Det är bara måndagen (Annandag jul) som ger de flesta svenskar en extra ledig dag - därav uttrycket arbetsgivarjul.

Det är stor skillnad inom landet om man tar ledig i mellandagarna eller om man ska jobba. I Småland är det exempelvis bara 66,3 procent av de yrkesarbetande som tänker jobba. I Dalarna (liksom Värmland och Gävleborg) jobbar man mest denna jul. 75,8 procent av alla yrkesarbetande kommer att befinna sig på jobbet.

- Visserligen är det en ogynnsam jul ur arbetsgivarperspektiv i år, men att så många som 7 av 10 jobbar i mellandagarna förvånade mig, kommenterar Maria Nordin vd på Xtra Sverige som står bakom undersökningen.

Det är många som också kommer att jobba de "röda" dagarna i jul. 30,4 procent säger att de ska arbeta någon av julens helgdagar. Inte oväntat är det vårdspersonal inom offentliga sektorn som jobbar i störst utsträckning - 54,7 procent.

Och vi på DT slår inte heller igen under julhelgen. Vår webb - dt.se - kommer att hålla dig uppdaterad med de senaste nyheterna från länet hela helgen. Tipsa gärna oss om nyheter under julen - och alla andra dagar på året - med mejl på 72023@dt.se eller sms/mms 72023.

Mer läsning

Annons