Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalatrafik kräver lösning på taxikaos

Annons

Nu har AB Dalatrafik tagit initiativ till att hitta en lösning på problemet, efter att företaget fått ta del av den skrivelse som de fyra kommunalråden i Siljanskommunerna skrivit under.

I den skrivelsen uttrycker kommunalråden sin önskan om att beställningscentralen för privatresorna måste skyndas på. Och kommunalråden konstaterar också att den samordning av samhällsbetalda resor inom Dalarna, som startade den 1 juli i år, har skapat viss osäkerhet beträffande taxiservicen för privatmarknaden inom vårt område.

Efter kommunalrådens påtryckning har Peter Holmberg, chef särskild kollektivtrafik på Dalatrafik, skriftligen uppmanat Samres AB att, i samverkan med de berörda transportörerna, skapa en lösning som möjliggör en smidig samverkan mellan privat taxi och den upphandlade trafiken.

Enligt det svar som Peter Holmberg gett till Siljanskommunerna ska varken Dalatrafik eller den enskilda kommunen vara inblandade eller medverka i beställningen, eller betalningen, av beställningsmottagning och transporter.

- Vi fick brevet i fredags och vi har börjat fundera på om och hur det ska lösas. Vi ska fortsätta diskutera med Dalatrafik och de berörda transportörerna. Det här är inte någon enkel åtgärd, säger Björn Falk som är VD på Samres.

- Jag vet inte hur transportörerna avser att sköta den privata taxin, det är utanför det uppdraget som Samres har för Dalatrafik. Om det här var ett enkelt problem skulle det redan vara gjort. Det finns ingen som idag har någon färdig lösning på hur det ska göras så det blir bra för alla inblandade parter.

I den upphandling som gjordes av Dalatrafik ingick även upphandling av så kallade backup fordon som skulle kunna köra blandade körningar - alltså köra både privata resor och samhällsbetalda resor samtidigt. Men enligt vad Björn Falk uppger så tecknades inga avtal avseende backup fordon i de fyra kommunerna - vilket innebär att dessa fordon inte finns att tillgå i dag.

Tidningen sökte Peter Holmberg i går, som dock var på semester och inte hade tid att lämna någon kommentar.

Mer läsning

Annons