Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalatjej är världsmästare

Annons

Sara Sivelind från Avesta BK har vunnit junior-VM i bridge tillsammans med Cecilia Rimstedt från Halmstad.

Det är första gången två tjejer vinner junior-VM.

På söndagen tog Sara Sivelind och Cecilia Rimstedt hem segern i junior-VM i bridge utanför Slovakiens huvudstad Bratislava. Tvåa kom Polen och på tredje plats kom Holland. Det var 144 par från 34 länder som tävlade mot varandra.

VM ges vartannat år och pågår under tre dagar. Man möter varje par i två omgångar under en speltid på sammanlagt 15 minuter. Det blir långa dagar.

-Andra dagen spelade vi i åtta timmar ända till halv ett på natten, berättar Sara Sivelind.

För den oinvigde kan bridge beskrivas som en avancerad form av fyrmanswhist och det var för övrigt från den som bridgen utvecklades. Man spelar i par. Grovt förenklat föregås själva spelet av budgivning där man uppger hur många stick man tror sig kunna ta tillsammans med partnern. En spelförare utses vars mål är att ta så många stick som möjligt. Partnerns uppgift är att underlätta för spelföraren. Motståndarna ska förhindra spelföraren från att ta stick.

-Det finns en föreställning om att det bara är äldre som spelar bridge, men det stämmer inte, säger Sara Sivelind som får nya kompisar vid varje tävling.

Junior är man till 25, men 24-åriga Sara Sivelind planerar att fortsätta i seniorklassen. Då får hon leta efter en annan partner än 17-åriga Cecilia Rimstedt som hon tränar med flera dagar i veckan på nätet.

På seniornivå är tävlingarna uppdelade på herrar och damer. Sporten är starkt mansdominerad, men allt fler tjejer vinner olika mästerskap och det pågår diskussioner om att slopa uppdelningen.

Vad krävs för att bli en bra bridgespelare?

-Koncentrationsförmåga. Man får inte missa ett kort som har gått. Bra kortminne.

Har du nytta av ditt goda minne i vardagslivet?

-Nej, kortminne är en sak. Vardagsminne en annan. Konstigt nog verkar det vara två skilda skaer.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons