Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas största bygge - mitt i älven

Annons

Dalälven strömmar som vanligt förbi Storfors kraftstation. Men bruset från Avestaforsen hörs inte.

I stället knackar det genomträngande när gamla dammväggar bilas bort och ett högt brummande ljud kommer från en slang som sprider ut flytande betong i en gjutform.

Leif Jonsson, arbetsledare vid betonggjutningen, tittar på arbetet som pågår.

Han har arbetat över 25 år med anläggningsarbeten. Detta är det största bygge han har varit med om.

För att gjuta en dammpelare, som ska stå mitt i forsen, krävs det 700 kubikmeter betong. En lastbil kan frakta 5,5 kubikmeter. Så innan gjutformen är fylld krävs det över 120 lastbilar och skytteltrafik under ett dygn.

Vad är det då de gör vid bygget vid Dalälven?

Vid bron närmast Avesta centrum, från Hedemora sett, har det legat två kraftverk vid en damm - Månsbo och Storfors kraftstation. De är båda från 1930-talet och Månsbo kraftstation har tjänat ut och revs därför förra året. För ett och ett halvt år sedan började Skanska med arbetet att bygga en ny kraftstation, och en ny damm.

Om drygt ett år ska kraftstationen vara klar och börja användas. Den får då namnet Avestaforsens kraftstation. Den får ett av landets största löphjul, 6,5 meter i diameter. 300 kubikmeter vatten i sekunden ska passera mellan de fyra "propellerbladen".

- Det är dyblött, som produktionschefen Per Persson konstaterar.

Kraftverket alstrar 210 GWh per år, en ökning med 36 GWh mot det gamla verket. Ökningen motsvarar förbrukningen för 1600 eluppvärmda villor.

I jämförelse med gigantiska kraftverk som Harsprånget blir elproduktionen från Avestaforsen ganska liten. Det beror på att fallhöjden vid Dalälven är relativt låg, 9,4 meter. Då finns det inte så mycket kraft att hämta ut.

Motståndet mot ombyggnaden var stor i Avesta innan bygget satte igång. Lokala politiker tyckte inte att hällarna mitt i strömmen skulle täckas av vatten.

Opinionsstormen fick effekt. Fortum gick med på att flytta dammen ett 20-tal meter så att hällarna inte skulle försvinna under vattenytan.

Efter godkännande av regeringen

Mer läsning

Annons