Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas mångmiljonsatsning på ambulansflygplan överklagat – kan stoppas

I juni beslutade landstinget Dalarna att låna ut 20 miljoner till Svenskt Ambulansflyg, för köpet av sex nya ambulansflygplan. Nu har upphandlingen av flygplanen överklagats.

Annons

Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX. Från 2020 vill landets landsting och regioner ha ett fungerande ambulansflyg i landet. Baser blir Landvetter, Arlanda och Umeå flygplats.

Svenskt Ambulansflyg bildades gemensamt av alla Sveriges 21 landsting och regioner i januari 2016. Från start var avsikten att köpa sex egna ambulansplan för att bedriva ambulansflyg inom Sverige. Sätet och ledning är i Umeå. Det gemensamma kommunalförbundet ska äga och finansiera flygplanen. Drift, inklusive piloter och dagligt tekniskt underhåll, ska upphandlas av en privat operatör.

I juni i år beslutade landstingsfullmäktige i Dalarna att låna ut högst 20,2 miljoner för det gemensamma inköpet av sex flygplan. Övriga landsting och regioner i Sverige har också tagit beslut att låna ut pengar, beroende på befolkningsstorlek.

I början av november blev det klart att den Schweiziska flygplanstillverkaren Pilatus Aircraft vann upphandlingen med flygplanstypen PC-24. Flygplanet är ett tvåmotorigt jetplan med plats för två liggande patienter - och upp till fem sittande passagerare och medicinsk personal. Ordern är värd 74 miljoner dollar, motsvarande cirka 629 miljoner kronor.

Den 13 november överklagades den genomförda upphandlingen av en amerikansk flygplanstillverkare. I överklagan begär bolaget att förvaltningsrätten upphäver beslutet - och att upphandlingen görs om. I överklagan menar bolaget att den tidigare upphandlingen bryter mot såväl den nationella lagen om offentlig upphandling och även mot EU:s upphandlingsprinciper om fri rörlighet för varor.

Det är ännu oklart hur överklagan påverkar satsningen och en eventuell leverans av flygplan. Region Uppsala ansvarar för upphandlingsärendet. samtidigt jobbar gemensamma kommunförbundet vidare med sina förberedelser, som förberedelser för upphandling av en privat operatör - samt projektet som inletts för att etablera hangarer och basfaciliteter i Umeå, Stockholm och Göteborg.

Planen är att Svenskt Ambulansflyg från 2020 ska utföra alla sjuktransporter med ambulansflygplan i Sverige.

Mer läsning

Annons