Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas ljushuvuden

Annons

Pliktverket har fört statistik över unga mäns intelligens sedan 60-talet då alla som mönstrar får gå igenom ett intelligensprov. Det ska visa hur bra det logiska tänkandet är, vilken språklig förmåga de unga männen har, vilken rumsuppfattning de har samt hur de klarar teoretiskt tekniska problem.

Den långa serien gör att man kan göra jämförelser hur det står till kommuner emellan och hur resultaten skiftar över åren.

Den kull som mönstrade år 2004 är dock den sista kull som kommer att öppet redovisas.

- Vi slutar med det för tillförlitligheten har minskat i och med att allt färre gör testerna, säger Ingvar Ahlstrand som är statistiker på Pliktverket.

Om man tittar på ett medeltal på resultaten från åtta testtillfällen mellan åren 1983 och 2004 och jämför intelligensen i kommunerna toppas listan av Stockholmskommunerna Danderyd, Lidingö och Täby där de smartaste unga männen tycks bo. I bottenligan ligger Ljusnarsberg, Haparanda och sist Överkalix.

Av dalakommunerna hamnar Älvdalen sist på 280:e plats av 291 kommuner. Bäst vid denna jämförelse hamnade Falun med sin 54:e plats. Men tittar man enbart på resultatet från år 2004 så bor de smartaste i Dalarna i Hedemora och de dummaste i Ludvika. De näst dummaste bor i Älvdalen och de näst smartaste i Malung.

Falukillarna hamnar på nedre hälften av listan och får klart stryk av Borlänge.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons