Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas kurder firade kvinnodagen

Annons

I lördags kväll firade Kurdiska unionen den internationella kvinnodagen. I och för sig några dagar för sent, men det är bra att kunna sova på söndagen efter en fest där det bjöds på både tal, dans, musik och mat.

- Vi måste kämpa för att kvinnor ska få det bättre. Kvinnodagen firas av kurder i hela världen, säger Kazhal Balaki.

Kurdiska unionen är öppen för alla med ursprung i Kurdistan, oavsett om de är födda i den iranska, irakiska, turkiska eller syriska delen. Föreningens främsta syfte är att folk ska samlas och ha roligt ihop.

Kazhal går tredje året på gymnasiet och läser naturvetarprogrammet. Vad hon ska göra efter studenten vet hon inte riktigt. Politik intresserar henne, men hon kan också tänka sig att jobba med något inom vården. Hon är född i Iran, men tvingades fly till Irak. För sju år sedan kom hon med sin familj till Sverige.

Ordförande var ingenting hon hade planerat att bli.

- Jag kom på mötet med mina föräldrar, och så röstade alla för att jag skulle bli ordförande. Jag tror de ville ha en kvinna, och så talar jag god svenska. Det är viktigt, säger Kazhal, innan hon går iväg för att hälsa alla välkomna.

Det klarade hon bra, men Kazhal är ännu vanare att leda den traditionella dansen. Dock ej med ordförandeklubba, utan med liten näsduk som viftar i luften. Kazhal är nämligen danslärare i ungdomsföreningen också.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons