Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas Försäkringsbolag hotas av strejk

Dalarnas Försäkringsbolag hotas av strejk.
Det är de försäkringsanställdas fackförbund FTF som har lagt ett konfliktvarsel.
Om ingen uppgörelse nås innan onsdagen den 8 februari, så träder varslet i kraft.

Annons

– Arbetsgivarorganisationen gav ett muntligt löfte till FTF att följa industriavtalet, på 2,6 procent i löneökning. De tog i hand på det förra året. Men nu har arbetsgivarna erbjudit två procent i stället. Det är inte rätt, man ska kunna lita på varandra. Så jag stöttar FTF:s centrala beslut om att varsla om strejk, säger Jan Nilsson, fackklubbsordförande för FTF i Dalarna.

I torsdags gjorde FTF ett sista försök att komma överrens med arbetsgivarorganisationen om nivån på lönejusteringarna . Men eftersom parterna inte kom överrens så strandade FTF förhandlingarna. Beslutet om varslet kom på fredagen.

– Jag fick information om det här varslet idag på fredagseftermiddagen, men det var en mycket knapphändig information, säger Anders Stigers, VD för Dalarnas försäkringsbolag.

Det är sex försäkringsbolag i Sverige som hotas av strejk. Runt 400 personer är varslade vid Skandia, If, Länsförsäkringar Kalmar, Länsförsäkringar Älvsborg, Dalarnas försäkringsbolag och Länsförsäkringar Mäklarservice.

– Ja, vi och är alltså ett av bolagen som är utvalda. Men vi vet väldigt lite om vilka personalkategorier som varslet kommer att gälla, berättar Anders Stigers.

Under nästa vecka kommer medlingar mellan arbetsgivarorganisationen och facket att genomföras.

– Det bästa vore naturligtvis om det löste sig innan det blir strejk, men medlemmarna vill naturligtvis ha en så bra löneökning som möjligt. Det var 22 år sedan det var strejk i försäkringsbranschen, och då blev det både strejk och lockout. Jag tycker inte att FTF ska ge sig, säger Jan Nilsson, FTF.

Mer läsning

Annons