Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna saknar miljöåklagare

Annons

Istället skickas ärendena vidare till Malmö.

– Vi kommer inte att söka en miljöåklagare till Dalarna. Det beror på en omorganisation, säger Fredrik Skoglund, chef för åklagarkammaren i länet.

Det är i snitt 100 utredningar rörande misstänkt miljöbrott som görs i Dalarna varje år. I de fallen är en miljöåklagare förundersökningsledare, som med sin specialkompetens i miljöbrott ger polisen direktiv i utredningen.

Men i Dalarna saknas just nu miljöåklagare.

Det sedan november månad förra året, då den tidigare miljöåklagaren Katarina Lindström bytte inriktning och istället började arbeta med familjevåld. Någon ersättare för Lindström har åklagarkammaren ännu inte sökt.

Och när tjänsten ska återbesättas blir det inte i länet.

Fredrik Skoglund, chef för åklagarkammaren i Dalarna, förklarar:

– Det beror på en omorganisation inom åklagarmyndigheten. Riksåklagaren har fattat beslut om att miljömålen ska koncentreras till färre ställen i landet, säger han.

Att koncentrera resurserna ska ge samlad kompetens, bättre kvalitet på miljöbrottsutredningarna och göra verksamheten mindre sårbar genom att miljöåklagarna inte sitter ensamma, utspridda län för län.

Eftersom Dalarna inte längre kan ta hand om miljöbrottsutredningarna, skickas fallen just nu vidare till åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum (UC) i Malmö. Där ansvarar man bland annat för miljö- och arbetsmiljöbrott, hatbrott, en stor del av de specialstraffrättsliga brotten (exempelvis trafikbrott och brott mot upphovsrätten) samt frågor som rör mänskliga rättigheter.

Vid UC i Malmö lottas Dalaärendena sedan ut på andra miljöåklagare i landet, som leder Dalapolisen i utredningsarbetet. Det innebär i dagsläget att en utredning av ett misstänkt miljöbrott i exempelvis Falun, kan ledas av en miljöåklagare i Göteborg.

Ett beslut finns dock om att Dalarnas miljöärenden i framtiden ska handläggas av miljöåklagare i Örebro. Det är också där den nu vakanta miljöåklagar-tjänsten i Dalarna kommer att tillsättas.

Att inte ha en miljöåklagare i länet, är det något som försvårar utredningen av miljöbrott?

– Ja, det är väl alltid en fördel att polis och åklagare finns nära varandra. Men det ska vägas mot att vi får en koncentration av större kompetens på ett och samma ställe. Och i dag finns också möjligheter att snabbkommunicera via datorn vilket minskar problemen, säger Fredrik Skoglund.

Mer läsning

Annons