Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna runt på cykel

Annons

Jodå, Björn Stenberg, ordförande i Falu CK och Hans Ahlin, chef vid näringslivsenheten i Falu kommun, fann varandra så att säga direkt på den där Stockholms- utflykten.

-Vi hade samma idéer visade det sig. Vi ville båda marknadsföra Dalarna och ett 5-dagars på cykel såg vi som ett utmärkt sätt att visa upp en stor del av länet på ett både annorlunda och tilltalande sätt, förklarar Björn Stenberg.

-Resultatet blev DalaTuren - det stora cykeläventyret. Ett evenemang som berör de flesta av länets kommuner.

Fem dagars motionscyklande är vad det handlar om för deltagare som vill fullfölja hela loppet.

-48 mils cykling totalt, kompletterar Stenberg.

Och förklarar sträckningen:

? Etapp 1: Falun-Vika-Stora Skedvi-Långshyttan-Husby-Hedemora-Vikmanshyttan-Säter (97 km eller 50 för dom som väljer en genväg).

? Etapp 2: Säter-Smedjebacken-Söderbärke-Ludvika (98 eller 50 km för "genvägare").

? Etapp 3: Ludvika-Grangärde-Nyhammar-Sunnansjö-Säfsen Fredriksberg (70 km).

? Etapp 4: Fredriksberg-Nås-Mockfjärd-Djurmo-Borlänge (100 km).

? Etapp 5: Borlänge-Gagnef-Leksand-Tällberg-Rättvik-Bjursås-Grycksbo-Falun (115 km).

-Vi har som mål 500 cyklister första året, skulle det bli fler, 1000 kanske, så funderar vi kring att låta hälften åka medsols, andra hälften motsols, förklarar Stenberg.

Vilken själv sagt upp sin tjänst vid polisen för att i framtiden ägna sig helt åt det här evenemanget tillsammans med i första hand Niklas Eriksson, utbildad vid sports management-linjen på högskolan och Gary Jones från Mora. Den senare för övrigt ordförande i Svenska Cykelförbundets motionskommitté.

För Hans Ahlin känns det viktigt att få folk så att säga på plats för att öga mot öga kunna visa upp Dalarna i stort och Mittdalarna i synnerhet.

-Det handlar om att ge ett gott intryck, därför är det viktigt att det här första loppet blir lyckat.

-Målet, långsiktigt, för oss är att få hit folk vare sig det är för kort tid eller helst permanent. Just idrotten har visat vara en viktig komponent i det sammanhanget, säger han.

I runda tal 2 miljoner kronor är loppet kostnadsberäknat till. Pengar man i stort försäkrat sig om i bidrag från bland annat Sparbanksstiftelsen, Region Dalarna och Mittdalarna.

Notabelt: De första anmälningarna har redan inkommit. Sista anmälningsdag är annars satt till 1 juli nästa år.

BJARNE SOLUM

Mer läsning

Annons