Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna poppis bland utlandsturister

/
  • Italienska vänner. Alberto, Franco, Lydia, Enrique, Carla, Cesanina och hunden Skippy är ett kompisgäng från Italien som bor på Lugnets camping.

Annons

Många svenskar besöker Dalarna på sin semester, men också många utländska turisterna väljer att komma hit. Förra året uppgick antalet gästnätter för utländska besökare i Dalarna till drygt 580 000, enligt en undersökning från Nutek. Siffran innebär en fjärdeplats på länens tio i topp-lista.

- Tyskar, engelsmän, holländare, amerikaner, australiensare... Ja, det är mycket fler utländska turister än för några år sedan. Förut var det en övervägande del tyskar, men nu känns det som det blir fler och fler från många olika länder, säger Solveig O´Reilly, turistbyråassistent i Falun.

På turistbyrån i Falun handlar många av de utländska besökarnas frågor om Falu Gruva och Carl Larsson-gården.

- Det är två väldigt attraktiva besöksmål, många känner till dem sedan tidigare och vill besöka dem. Siljan är också väldigt populärt och många fortsätter sedan vidare i Dalarna, de vill se natur och gärna vilda djur, säger Solveig O´Reilly.

Hennes kollega Lina Ruth, turistbyråassistent på Turistbyrån i Rättvik, märker också att de utländska turisterna tycker om Dalarna.

- Nog får vi prata engelska här på dagarna allt. Det är svårt att uppskatta exakt, men särskilt sommartid är de utländska turisterna många, uppskattningsvis kanske runt en trettio procent. Ofta har de med sig en guidebok om Rättvik och Siljan och de har läst på om kyrkan, långbryggan och Vidablick.

Enligt Lina Ruth kommer de flesta av de utländska turisterna från Europa och våra grannländer, men turistbyrån får också besök av gäster från USA och Kanada.

- Ofta frågar de då efter en särskild gård, kanske är de här för att söka sina svenska rötter.

Mer läsning

Annons