Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna näst bäst på antibiotika

Första halvåret 2016 var Dalarna näst bäst i landet när det gäller lägst antal förskrivningar av antibiotika till patienter. Nu uppmärksammar landstinget antibiotikans värde i en insats tillsammans med flera andra myndigheter och organisationer.

Annons

Sverige har jämfört med många andra länder en låg användning av antibiotika, men antibiotikaresistensen ökar även här. I dag, den 18 oktober, är det Europeiska antibiotikadagen och i samband med det presenterar 23 svenska myndigheter och organisationer informationsinsatsen Skydda antibiotikan.

Enligt ett pressmeddelande från Landstinget Dalarna finns det stora regionala skillnader i olika delar av landet när det gäller hur mycket antibitotika som används.

Läs också: Sjukvårdsnotan för resistenta bakterier kommer att landa på fem miljarder

Och Dalarna ligger bra till, under första halvåret 2016 var det bara i Västernorrlands län som det skrevs ut mindre antibiotika. I Dalarna skrivs det ut 291 recept per tusen invånare och år.

Dalarna har även näst störst minskning av förskrivningar av antibiotika - förskrivningarna minskade med sex procent under första halvan av 2016.

– Vi ligger väldigt bra till i Dalarna jämfört med resten av landet, men för att skydda antibiotikan gäller det att ligga i och bli ännu bättre, säger Fiona Skogh, informationsläkare på Landstinget Dalarnas smittskyddsenhet, i pressmeddelandet.

FAKTA: Så kan du bidra till att minska användningen av antibiotika

- Prata med din läkare eller veterinär om när antibiotika gör nytta.

- Använd inte överbliven antibiotika utan lämna in den på apoteket.

- Förebygg infektioneroch smittspridning när det går, t ex genom att tvätta händerna och följa vaccinationsprogram.

Källa: Landstinget Dalarna

Läs också: Dalarna fjärde bäst på antibiotika

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons