Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna kan få en ny karta

Annons

Förslaget om en nedskärning av antalet kommuner kommer från generaldirektör Sören Häggroth i Eskilstuna som haft uppdraget att analysera och ge förslag på den framtida ansvarsfördelningen mellan staten och kommunerna.

Uppdragsgivare är Ansvarskommittén, en statlig utredning som senast 2007 ska föreslå regeringen hur arbetsfördelningen mellan staten, kommunerna och landstingen ska se ut. I uppdraget ingår också att komma med förslag om eventuella förändringar när det gäller antalet län, kommuner och regioner.

Sören Häggroth är övertygad om att det behövs större kommuner om den kommunala nivån ska klara framtidens kostnader och medborgarnas behov.

- Vi går mot en utveckling där kommunerna själva måste klara finansieringen av olika åtaganden. Det innebär att alltför små kommuner riskerar att inte klara uppgiften, vilket leder till att invånarna i mindre kommuner får en sämre service än dem som bor i större, säger Sören Häggroth.

Sverige har i dag 290 kommuner, vilket är 16 fler än efter den senaste kommunindelningsreformen som genomfördes i mitten av 1970-talet. Cirka hälften av landets kommuner har färre än 15000 invånare och elva av dem har ett invånarantal som överstiger 100 000 personer.

Sören Häggroth anser att det skulle räcka om Sverige hade ett hundratal kommuner om 10-15 år. Han stärks i sin uppfattning genom studier i grannländerna.

- Vi kan titta på Danmark, där går man från 250 till 100 kommuner i en stor reform och i Finland diskuteras att gå från 430 till cirka 100 kommuner. Utvecklingen i grannländerna påminner mycket om situationen i Sverige, anser Sören Häggroth.

Men Sören Häggroth, till vardags generaldirektör vid Fortifikationsverket, ser inte siffran 100 som något magiskt tal för hur många kommuner landet behöver.

- Genom att ange en specifik siffra blir det dock tydligare att föra ett resonemang om den kommunala kompetensen och den roll kommunerna kan förväntas spela i framtiden.

Häggroth ser också ett alternativ till kommunsammanlslagningar.

- Landets arbetsmarknadspolitik utgår från hundra olika regioncentra. I stället för att slå samman kommuner är det ju också tänkbart att flera kommuner i en region samarbetar genom kraften från respektive regioncentrum, menar Sören Häggroth.

Hur Ansvarskommittén ser på förslaget om en ny kommunreform får vi veta tidigast någon gång under nästa år.

I sin helhet ska kommitténs arbete vara avslutat först 2007.

Mer läsning

Annons