Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna behöver minst 30 nya poliser

Annons

I omorganisationsplanen finns uppsatta mål för hur många poliser i yttre tjänst som ska finnas i varje närpolisområde före 2004. I några områden, särskilt i norra Dalarna, motsvarar dagens bemanning de mål som satts, men det är inte hela sanningen.

- Siffrorna kan se bra ut på papperet, men verkligheten ser annorlunda ut, säger Karl-Göran Karlsson, kommissarie på Polisoperativa Samordningsenheten, POS.

Problemet är att alla övervakningspoliser inte kan utnyttjas fullt ut. Medelåldern är på sina håll mycket hög och det är många som inte längre orkar jobba nattskift. Sådana faktorer syns inte listan över antalet poliser i yttre tjänst per närpolisområde, som visas här intill.

I glesbygdsområdena i norr råder dessutom andra förhållanden än i till exempel Falun-Borlängeområdet.

- Det finns få poliser att tillgå i norr och det är mycket pusslande för att det ska gå ihop. Blir en sjuk så blir det svårt, för då finns ingen att sätta in, säger Karl-Göran Karlsson.

I Avesta, Falun och Borlänge är åldersstrukturen bättre än i norra Dalarna, men överallt fattas det poliser.

- Dalarna behöver ett trettiotal nya, friska poliser. För att vi ska nå våra mål krävs det också att politikerna fyller på med pengar, säger Karl-Göran Karlsson, och tillägger:

- Det har sagts att man ska ersätta de poliser som tappades under 1990-talet. Polishögskolan hade intagningsstopp under en längre tid, och fem förlorade år av nyrekrytering har satt sina spår.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons