Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna är sämst i klassen

Annons

Var tionde dag mördas en kvinna i Sverige. Dödssiffrorna har varit ganska konstanta under 1990-talet, medan anmälningarna av misshandel har ökat. De senaste tio åren har den anmälda kvinnomisshandeln ökat med 30 procent. I Dalarna ökade antalet misshandlade kvinnor med elva procent mellan åren 2004 och 2005.

I Sverige är kvinnomord och kvinnoförföljelse hittills behandlats som något privat. Den tidigare socialdemokratiska regeringen, med vänstern och miljöpartiet som stödpartier, har sett att våld som utövas av män mot kvinnor som ett individuellt problem, inte ett specifikt kulturellt eller svenskt problem. De flesta kvinnomördarna i Sverige är svenskar som dödar svenska kvinnor.

Kvinnornas frihet är begränsad och samhället sviker genom att alldeles för lite görs för att hjälpa dem. Skyddet för hotade och misshandlade kvinnor måste stärkas och rättsväsendets insatser öka. Vi i folkpartiet kräver en nollvision när det gäller våld mot kvinnor.

Folkpartiet kommer även i framtiden att fortsätta verka för att särskilda familjevåldsenheter införs över hela landet där polis och åklagare arbetar tillsammans. Den som bryter mot besöksförbud ska övervakas med elektronisk fotboja.

Vi vill också skärpa straffet för grov kvinnofridskränkning och korta polisens utredningstider. Folkpartiet jobbar också för att införa obligatorisk behandling för män som dömts för kvinnomisshandel men också se till att barn som blir vittnen till våldet är brottsoffer och ska ha rätt till skadestånd.

Visst vore det bra om frågorna kom upp på bordet i landstinget, men intresset hittills hos vänstern har varit lågt och frågorna finns inte ens med i vänsterns landstingsplan. Frågan borde därför ställas till vänstern: Varför är de övriga landstingen bättre på att jobba med vård för våldsutsatta kvinnor än Landstinget Dalarna?

ÅSA NILSER ÅSA NILSER ÄR POLITISK SEKRETERARE FÖR FOLKPARTIET I LANDSTINGET DALARNA.

Mer läsning

Annons