Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna är barnfamiljens favoritmål

Annons

- Dalarna verkar ligga långt framme jämfört med många andra län när det gäller att satsa på bra turistattraktioner för familjer, säger Johnny Åberg.

Testpanelen består av familjen Åberg från Blekinge. Det är mamma Lena, pappa Johnny och barnen Elin, 11, och Anton, 7, som tillsammans tillbringat fem dagar i Dalarna. Deras uppgift har, förutom att semestra, varit att testa och betygsätta aktiviteter i länet som passar barnfamiljer.

Med utgångspunkt i Sälen och Högfjällshotellet har familjen rest runt och kollat in allt från dala-hästtillverkning i Nusnäs, till Vasaloppsmuseet i Mora och Framtidsmuseet i Borlänge.

- Det är första gången som vi semestrar i Dalarna och vi är mycket nöjda, säger Johnny Åberg.

Det är inte bara aktiviteter som betygsätts. Även bemötande från turistbyråer, olika anläggningar och personer i allmänhet noteras av testpanelen.

-Vid besöket i Falu gruva hade vi en väldigt entusiastisk guide som berättade hisorier på ett mycket inlevelsefullt sätt, sådant gör att upplevelsen blir ännu bättre, säger Johnny.

Den största behållningen av semestern i Dalarna för blekinge-familjen var nog ändå Sälen och skidåkningen.

"Det är fantastiskt att se hur Skistar och turistorganisationerna har byggt upp så kompletta turistsamhällen med mängder av kringarrangemang för både barn och vuxna", skriver Johnny på hemsidan.

Internetsidan Barnens turistguide är oberoende av annonsörer. Den drivs helt ideellt av familjen Åberg som ser det som sin livsuppgift att dela med sig till andra familjer av sina reseupplevelser. Hemsidan har funnits i två år och under högsäsong har den över 250 000 besök i månaden.

-Eftersom det är en oberoende sida vågar vi även skriva om negativa upplevelser på de orter som vi besöker, säger Johnny.

Något som dock inte var aktuellt i samband med dalasemestern.

Fotnot: Hela artikeln om familjen Åbergs dalasemester finns att läsa på www.barnensturistguide.se. Här kan du även få guidning och tips om andra resemål för barnfamiljer.

CAMILLA SANDY

Mer läsning

Annons