Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalariksdagsledamot kritiserar storbankerna för miljardvinster och usel kontanthantering i landsbygden

Riksdagsledamot Maria Strömkvist (S) är upprörd över att storbankernas tar ut miljardvinster - när de samtidigt drar in kontanthanteringen på landsbygden.
– Upprörande. De skyller på att kontanthantering är dyrt. Samtidigt visar det sig att de gör miljardvinster, säger hon.

Annons

Riksdagsledamot Maria strömkvist (S).

Flera storbanker i Sverige redovisar just nu höga kvartalsvinster. Bland annat har Nordea, där svenska staten var storägare till för ett par år sedan, en vinst på 11 miljarder för tredje kvartalet.

Jättevinsterna i kombination med försämrad och indragen kontanthanteringen i Sverige upprör riksdagsledamot Maria Strömkvist (S) från Ludvika.

– Det är inte rätt att befolkningen inte ska ha tillgång till denna service på många håll i landet. Jag får ofta höra kritik mot detta när jag är ute i länet och pratar med folk. Allt från föreningar och skolklasser som inte kan sätta in pengar på banken - till äldre som vill och behöver kontanter, säger hon.

Maria Strömkvist är medveten om att utvecklingen i Sverige går mot ett kontantlöst samhälle.

– Men så länge det tillåtet med kontanter i Sverige måste kontanthanteringen fungera över hela landet. Bankerna drar in och skyller på att kontanthanteringen är dyr och att servicen kostar dem mycket pengar. Samtidigt visar det sig nu att de gör miljardvinster. Det är fel, säger hon.

Flera riksdagsledamöter har lämnat in motioner till riksdagen som kräver bättre service och kontanthantering i landet. En av dem är Maria Strömkvist.

– Jag hoppas nu att regeringen ställer sig bakom motionerna som kräver bättring. Jag vill i min motion att regeringen överväger åtgärder mot den försämrade kontanthanteringen i landet - och samtidigt sänder signaler till bankerna att de ska garantera kontanthanteringen i landsbygden så länge som kontanter är ett tillåtet betalningsmedel, säger Maria Strömkvist.

Mer läsning

Annons