Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalapolitiker invald i KD:s styrelse

/
  • Sakarias Winberg blev en vinnare under kristdemokraternas riksting. han sitter numera i partiets partistyrelse.

Sakarias Winberg, 33-årigt kommunalråd från Leksand, blev en av de stora vinnarna under kristdemokraternas riksting i helgen. Han röstades in i partistyrelsen.
– Nu har vi ett lag som kan vinna röster, ena och gå vidare, säger han.

Annons

Kristdemokraternas extra partikongress blev något av en jackpot för Sakarias Winberg, kommunalråd i Leksand. Detta sedan partiledaren Göran Hägglund vann striden mot utmanaren Mats Odell - och Maria Larsson och David Lega röstades in som vice ordföranden. Dessutom valdes Sakarias själv in i partistyrelsen som ersättare. Därmed är Dalarna representerat i partistyrelsen.

– Vi hade ett styrelsemöte direkt efter rikstinget. Göran var så glad. Det smittade av sig på oss alla. Vi satt till halv ett - ett på natten och bara pratade. Nu har vi ett lag som gör att vi kan gå vidare. Jag är övertygad om att vi kommer lyckas återvinna väljarnas förtroende, säger han.

Sakarias Winberg tror inte att den avgjorda interna striden kommer leda till en splittring.

– Inte alls. Tvärt om. Under hela mötet och rikstinget gjorde också alla sitt yttersta för att tonen mellan oss skulle vara bra. Ingen misskrediterade någon. Alla bara argumenterade för sina val. Det var Göran också tydlig med att han kommer fortsätta med. Vi måste ena oss för att lyckas. Vi är ett för litet parti för att fortsätta bråka internt. Jag tror att det är slut med det nu. Alla har en plats i partiet - oavsett sida, säger han.

Politiskt kommer partiet förtydliga sin barn- och ungdomspolitik.

– Vi kommer snart att leverera en politik som fler väljare kommer se - en politik på barn- och ungas villkor. Livspusslet måste gå ihop även för barnfamiljer, säger han.

Hur kommer folk notera att KD fått en partistyrelseledamot från Dalarna?

– Jag tror att jag har en stor möjlighet att föra in glesbygdens problembild. Vi måste ha en politik för hela landet. Underlätta för dem som exempelvis har arbete långt från hemmet. Förbättra situationen för kommuner med äldre befolkning. Såväl geografi och demografi är något vi politiskt måste ta hänsyn till. Så som vi försöker göra i Leksand, säger Sakarias Winberg.

Kristdemokraterna i Dalarna föreslog Mats Odell som ny partiledare, samt Uppsalas Ebba Busch som vice ordförande i partiet. I daladistriktets styrelse stod åtta av elva ledamöter bakom det förslaget. En av de tre som hade en avvikande åsikt var Sakaras Winberg.

Mer läsning

Annons