Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalamoderaterna vill ha folkomröstning om varg

Annons

Ulf Berg tycker inte att det här med folkomröstningen är ett populistiskt förslag.

- I demonstrationer hör man bara ena parten. Genom folkomröstningen får alla säga sin mening.

Om fem procent av invånarna i en kommun kräver folkomröstning måste kommunfullmäktige ta upp frågan till behandling och säga ja eller nej till förslaget. Kommunfullmäktige kan alltså säga nej till en folkomröstning, även om förespråkarna för en sådan fått ihop tillräckligt många namnpåskrifter

Moderaterna har räknat ut att det behövs 436 namn i Rättvik för att frågan om folkomröstning ska tas upp i kommunfullmäktige. I Malung behövs 421 namn, i Mora 795, i Orsa 273 och i Älvdalen 303 namnpåskrifter.

- Jag har svårt att tro att kommunpolitikerna skulle säga nej till en folkomröstning om folk kräver en sådan, säger riksdagsmannen Rolf Gunarsson.

En folkomröstning är bara rådgivande så politikerna kan ändå fatta vilka beslut de vill. Då det gäller rovdjurspolitiken har ändå inte kommunerna någon befogenhet att besluta. De föreslagna folkomröstningarna blir alltså ingenting annat än en sorts opinionsundersökningar.

Det är ju riksdagen som drar upp riktlinjerna för rovdjurspolitiken, men moderaterna vill att till exempel beslut om skyddsjakt på varg ska fattas av länsstyrelserna.

Ulf Berg poängterar att det är viktigt att besluten förs ner till en lägre nivå än Naturvårdsverket.

- Det fungerar med vargar i andra länder, då bör vi kunna hitta fomer för det här också.

Ulf Berg och moderaterna accepterar att vargen finns i Sverige.

- Jag tror inte att det finns så många som vill ha bort vargen helt, säger han. Hur många det är visar sig kanske om det blir folkomröstningar, fast moderaterna har ännu inte tagit ställning till hur frågorna ska formuleras.

- Vi vill öppna för en ärlig och rak diskussion för att få bort ryktesspridningen, säger Ulf Berg.

Samtidigt som han talar om ryktesspridning, visar det sig att han tror att vargarna är utplanterade och att Naturvårdsverket skulle ha med saken att göra. Han kan dock inte ge något konkret exempel på vad han grundar sin tro på.

- Det är väldigt mycket rykten om att mystiska bilar varit synliga, men tyvärr är det bara rykten.

Ulf Berg tycker dock att det är ointressant om vargarna vandrat in på naturlig väg eller blivit utplanterade.

-Det har ju funnits varg här förut och jag tycker att vi ska ha en vargstam även nu, men människor ska inte behöva känna sig hotade.

-Om vi fått en bra numerär på vargstammen, kan vi plocka bort några individer som ställer till problem, förklarar Ulf Berg.

Det var Rolf Gunnarsson som kom på att moderaterna ska föreslå folkomröstning om vargarna, och Ulf Berg tyckte att det var en bra idé.

- Klart att vi vill locka väljare då det är val, men nu handlar det om att få reda på vad folk verkligen tycker, säger de.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons