Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalakommuner vill lämna över färdtjänsten

/

Åtta dalakommuner vill bli av med färdtjänstansvaret. Region Dalarna som blir ny trafikmyndighet i länet efter årsskiftet, kan bli den instans som fattar besluten om vem som ska få åka med eller inte. Detaljerna är inte klara.
– Men det ska inte krånglas till, säger Anders Ahlgren, vice ordförande i Region Dalarnas direktion.

Annons

Den första januari 2012 kommer en ny kollektivtrafiklag och Dalatrafik ersätts med regionala kollektivtrafikmyndigheter. I Dalarna blir Region Dalarna (dess nämnd, se nedan) trafikmyndighet och får rätt att fatta alla beslut om allmän kollektivtrafik. Ansvaret för den särskilda kollektivtrafiken (som färdtjänst) ligger i dag hos kommunerna.

– Om "Olle Nilsson" söker färdtjänst så är det tjänstemän hos kommunen som bedömer om han har rätt till detta, förklarar Anders Ahlgren.

Men nu får kommunerna möjlighet att lägga över beslutsfattandet på nya myndigheten. Borlänge, Falun, Gagnef, Leksand, Ludvika, Rättvik, Malung-Sälen och Vansbro har visat intresse att göra detta och Dalatrafik, som upphandlar särskild kollektivtrafik, har utrett hur en sådan verksamhet kan se ut.

– Vi föreslår att kommunerna lämnar över beslutsfattandet till Region Dalarna, men att vi sköter handläggningen, säger Peter Holmberg, Dalatrafiks chef för särskild kollektivtrafik.

Verksamheten föreslås samlas i Borlänge och den nya organisationen kan vara i gång i höst. Övriga dalakommuner ska kunna ansluta sig senare.

Den 7 december skapade Region Dalarna en kollektivtrafiknämnd, som tar över myndighetsuppgifterna den 1 januari. Det blev även klart att Region Dalarna vill köpa Dalatrafik, som ägs av landstinget och kommunerna. Det måste dock godkännas i respektive fullmäktige (15 kommuner plus landstinget) först.

Samordningen för den särskilda kollektivtrafiken har sedan 2007 skötts av Samres AB. Nuvarande avtal löper ut den 31 december, men Region Dalarna har fattat beslut om att förlänga avtalet mellan Dalatrafik, som i sin tur har avtal med företag som sköter transporterna, och Samres i ett år. Anledningen är att "tid behövs för att förbereda nästa upphandling och för Trafikmyndigheten att komma i gång".

– Det finns en förlängningsklausul inskriven i avtalet. Det är väldigt viktigt. Efter ett år ska en ny upphandling påbörjas. Verksamheten tas sedan över av den som vinner upphandlingen i årsskiftet 2013-2014, säger Håkan Jansson, Region Dalarna.

Detaljer, som hur ansökningar om färdtjänst i framtiden ska hanteras, är inte klara. Men Inga-Britt Kronnäs, ordförande i den nya kollektivtrafiknämnden, säger att man som privatperson kan göra som vanligt, oavsett vart man skickar sin ansökan ska den hamna rätt.

–I dag har ärenden om färdtjänst hanterats olika beroende på var man bor. Nu ska det bli mer likartat.

Mer läsning

Annons