Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalaidrotten vill stoppa kränkningar

Patrik Sjöbergs bok och ledare som kränker.
Tunga smällar för idrottsrörelsen – som nu inleder ett samarbete med Rädda barnen för att skapa en gemensam värdegrund.
– Vi vill att den ska vara levande. Inte någon hyllvärmare i en pärm, säger Johan Larsson från RB.

Annons

Det senaste året har svensk idrotts självbild fått sig en törn. Patrik Sjöberg berättade i sin självbiografi om hur han utsatts för sexuella övergrepp av styvpappan och tränaren Viljo Nousiainen, varpå flera andra ledare och aktiva inom idrotten gick ut med liknande historier.

För ett par veckor sedan framkom att en innebandytränare i Ängelholm använt sig av grovt sexistiskt material när han presenterat spelidéer för det pojklag han var ansvarig för.

Dalarnas idrottsförbund har länge satsat på värdegrundsfrågor och presenterat material för hur idrottsföreningar ska jobba emot kränkningar och diskriminering. Rädda barnen har parallellt inlett en liknande kampanj. Nu gör de båda organisationerna gemensam sak.

– Vi vet att den här typen av saker förekommer, så det är jätteviktigt att frågorna aktualiseras. Patriks bok gav nytt ljus åt frågorna. Från vår sida är det viktigt att jobba med och utbilda föreningar till att få fram en värdegrund, att ledare och aktiva ska veta hur man agerar när något händer, säger Catharina Jonsson från Dalarnas idrottsförbund.

– Det behöver inte gälla sånt som Patrik Sjöberg upplevt, utan allt ifrån mobbning och hård jargong till alkohol och droger är ämnen vi kan ta upp och jobba för att komma till rätta med.

I februari kommer representanter från Dalarnas idrottsklubbar att bjudas in på en föreläsning i Falun.

Under en informationsträff i går berättade Rädda barnens Johan Larsson om vikten av att idrottande barn känner sig trygga.

– Att jobba mot kränkning och diskriminering är lika viktigt som idrottsutövandet i sig. Kan vi inte ge barnen en trygg miljö att vistas i försvinner grunden för idrott över huvud taget, och vi ska kunna ställa höga krav på våra ledare inom idrottsrörelsen, säger Johan Larsson.

Mer läsning

Annons