Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalafrisörer EU-anpassas

Annons

Anna Willander berättar att avdelning 35 Dalarna av Sveriges frisörföretagare ligger i spets när det gäller att styra upp branschen.

- På eget initiativ har vi ett samarbete med ekoroteln och Skatteverket. Det innebär att den som är verksam i branschen ska uppfylla vissa krav för att få en certifiering. Bland annat ska verksamheten vara godkänd hos Skatteverket, man ska betala skatt och moms i tid, det ska finnas en kassaapparat, priserna ska vara synliga utåt i skyltfönstret och man ska ha en försvarbar inkomst för den verksamhet man bedriver.

- Den här certifieringen har vi hållit på med i ett år och helt klart har det varit en överraskning för många när polis och någon från Skatteverket dykt upp och förklarat vad som gäller.

En överraskning blir det säkert också att det kommit nya samordnade EU-regler för frisörer.

- Är man medlem i Sveriges frisörföretagare har man fått den upplysningen i medlemstidningen. Däremot finns det många som har mindre verksamheter, till exempel i bostaden, som ännu inte känner till vad som är på gång.

- De nya reglerna ställer bland annat miljökrav och det är inte säkert att alla har lokaler där det går att dra nya ventilationssystem.

Frisörernas utbildning sker i fyra steg och den utbildning som Anna nu gick är det tredje steget.

- Den här gången var kursen inriktad på företagsekonomi och därefter ska vi lära in miljökunskap och personalkunskap för att kunna avlägga prov för mästar-brev. Utbildningen i det tredje steget motsvarar 40 högskolepoäng. Det fjärde steget gör den som vill bli auktoriserad frisör med behörighet att vara lärare i yrket.

När det gäller miljökraven i frisörsalongerna ger Anna exemplet om hårfärgning.

- Där blandar vi färger och kemikalier som tillsammans avger farliga ångor. Framöver ska vi först ha ett fläktsystem som drar åt sig ångorna vid blandningen, och sedan en punktsug över kundens huvud som drar åt sig ångorna vid själva infärgningen. Resterna av den färg som använts ska förvaras i en speciell hink och hanteras som miljöfarligt avfall.

Anna Willander sticker inte under stol med att det kan bli kostsamt att uppfylla de nya kraven.

- Nu blir det en övergångsperiod på kanske ett år innan allt är genomfört. Det innebär att man kan lägga upp en budget och steg för steg åtgärda vad som behövs.

- Egentligen är det självklara krav som ställs i de nya reglerna och när man gjort kurserna och fått mästarbrev är det en trygghet för kunden att frisören vet vad han eller hon håller på med.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons