Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalaföretag prisades

Annons

Stora Enso Fors AB har verkligen haft ett suveränt år enligt dess vd Håkan Moldén:

- Vi har slagit rekord i försäljning, produktion och vinst. Vi har fått motta Stora Ensos excellenspris, och nu även SIQ:s kvalitetspris.

- Dessutom är kungen här för andra gången på ett par år, vilket nog kan betraktas som ett slags rekord när det gäller kungliga industribesök.

Senast kung Carl XVI Gustaf besökte Fors var 2003 då kartongfabriken blev utsedd till Årets friskaste företag.

Igår handlade det om kvalitetspris av högsta rang. Tillsammans med representanter för fackliga organisationer och andra företag, samt en hel del av de drygt 800 anställda i Fors, deltog kungen i ceremonin som hölls ute på verkstadsgolvet.

De fick lyssna till ledningen inom SIQ och Stora Enso som alla prisade företaget och dess anställda för det arbete som skett på fabriken under många år.

- Fors-andan är väl känd inom koncernen, förklarar styrelseordföranden för Stora Enso, Yngve Stade. Fabriken i Fors är en av våra mest lönsamma.

Dess vd Håkan Moldén har en förklaring till framgången:

- Vi tänker långsiktigt, och är uthålliga. Resultatet är summan av alla små ansträngningar som samtliga anställda har gjort under en lång peiod. Därför är vi idag ett konkurrenskraftigt företag.

Jan Stenberg som är ordförande i SIQ:s dommarkommitté förklarar att Stora Enso Fors nog är det bästa av alla företag han stött på som domare genom åren.

- Fors bruk är ett lysande exempel på framgång och lönsamhet. Företaget kännetecknas av gott ledarskap på alla nivåer, delaktighet, tillgänglighet, engagemang, trygghet och frihet bland alla anställda.

- Här råder verkligen Vi-andan.

Då företaget i våras utsågs till det bästa inom Stora Enso-koncernen, fick de anställda ta del av äran. Belöningen var då 800 euro vardera. Nu väntar 800 euro till.

- Det är en bonus för gott utfört arbete, förklarar vd Håkan Moldén.

Ännu en belöning tillkännagavs under ceremonin. Koncernen investerar cirka 35 miljoner euro, cirka 350 miljoner kronor, i kartongmaskin nummer 2.

- Framgång föder framgång, konstaterar Yngve Stade. Investeringen görs på företagets egna meriter. SIQ-utmärkelsen är en erkänsla som stärker konkurrenskraften ytterligare.

Håkan Moldén avslöjar att Fors nu känner sig redo att också försöka vinna kvalitetspris på den europeiska marknaden genom EFQM (European Foundation Quality Management)

Även där sitter Jan Stenberg med i domarkommittén.

Har Stora Enso Fors chans att vinna EFQM?

- Ja, tänk att det tror jag, svarar Stenberg. Verksamheten är verkligen av världsklass.

BERIT ZÖLLNER

Mer läsning

Annons