Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalafilmare i Sibirien

Annons

Med sig i bagaget hade upptäcktsresanden Mikael och Titti Strandberg tre cykelexpeditioner runt om i världen, och nu är dokumentären klar där tv-tittarna får följa med på den tio månader långa resan i nordöstra Sibirien där den genomsnittliga kylan låg på runt minus 60 grader dygnet runt.

Med sig hade de filmkameran för att kunna dokumentera invånarna längs de 350 mil som de färdades.

Meningen var att ta sig fram på de sibiriska invånarnas vis längs Kolymafloden, nämligen att åka skidor och gå med eller utan snöskor, släpandes på en packning som vägde omkring 150 kilo på en kälke.

Med på resan var även Johan Ivarsson. Titti, som var projektledare för den här expeditionen, berättar att hon och Mikael tänkte på Johan när idén om dokumentären föddes. Och Johan var inte sen med att tacka ja till äventyret.

-Meningen med den här dokumentären är ju inte att sätta oss själva i ljus och visa att vi faktiskt kan leva i den här kylan. Meningen var att visa de människor som har levt där hela sina liv, och lever på det som den stränga kylan har att erbjuda, säger Mikael.

Förberedelserna inför filmen tog lång tid. Grundtanken var att ge ett perspektiv av begreppet kyla och att skildra människorna de mötte. Det tog nästan två och ett halvt år att förbereda resan. De läste på om landet och pratade med olika forskare.

-Det var bra att åka ut tre stycken, för då har man tre stycken olika kompetenser att jobba med. Man får fler infallsvinklar på saker och ting, säger Titti. Vi åkte inte heller som ett forskarteam. Vi åkte som en familj. Då är det lättare att få kontakt, att bli accepterad av invånarna och smälta in.

Filmningen var ett rent lotteri. Kylan var så sträng att batterierna till kameran tog slut på sju minuter. Ibland sov de med batterierna på kroppen så att kroppsvärmen skulle göra att de höll längre.

-Det har varit gripande, och jag undrar ibland vad människorna vi mötte gör i dag, säger Johan Ivarsson.

Fotnot: Filmen visas i SVT 2 söndagen den 16 april kl. 20.00.

CHRISTIAN LARSEN

Mer läsning

Annons