Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daladesigner vann över Ica

Annons

1997 flyttade Ingela Westergaard och hennes man John Kovács från Stockholm till den gamla affären på Västbyvallen i Vikarbyn.

I samband med det startade de designfirman Westergaard och Kovács.

Deras första produkt var en "hjärtljusstake". En träljusstake för två eller fyra ljus, röd eller vit och med elljus eller för vanliga stearinljus.

Ljusstaken blev en framgång, inredningsmagasinen hade ofta med den i sina reportage och möbelaffärer och hemslöjdsbutiker började sälja ljusstakarna.

- Vad lyckliga vi fick vara de första åren då vi fick vara ifred och bara tillverka den, säger Ingela Westergaard.

År 2002 hade fler upptäckt att det fanns stor efterfrågan. Det började dyka upp hjärtljusstakar som såg exakt likadana ut som hennes, och ljusstakar där det ändrats någon liten detalj.

Hon gick till motanfall mot plagiatörerna. Det kunde hon göra genom att ljusstaken var mönsterskyddad. Redan 1998 hade hon kontaktat Patent- och registreringsverket, PRV, för att få produkten registrerad och och mönsterskyddad.

Eftersom de har en företagsförsäkring som inkluderar rättsskydd för immateriell rätt har företaget haft råd att driva skadeståndsprocesser. Annars hade de riskerat att få betala advokatkostnader.

År 2003 tog Svensk forms opinionsnämnd ett beslut som har varit ett stöd för Westergaard och Kovács.

Nämnden meddelade att hjärteljusstaken har hög verkshöjd, vilket betyder att den har så speciell form att konkurrenterna inte kan hävda att modellen är traditionell och allmän och kan användas gratis.

Cirka 15 gånger har Westergaard och Kovács fått kontakta sin advokat för att skydda sig mot dem som har kopierat ljusstaken.

Det har gällt stora affärskedjor och små hantverkare.

- Det kan verka nitiskt och gnidigt att sätta åt dem som snyltar, men vi har ingen annan möjlighet. Om det är en liten hantverkare någonstans som får tillåtelse att göra en kopia så ser de större företagen att det går, säger hon.

I alla dessa fall har plagiatören fått ge sig. Konkurrenterna har fått sluta att tillverka ljusstaken och i flertalet fall har de fått ekonomisk ersättning.

Ett par gånger har de avstått från skadestånd. Då har plagiatören varit någon enskild liten tillverkare som uppenbarligen inte känt till reglerna.

I fallet med Ica, har de nått en "uppgörelse" och bolaget kommer att sluta sälja ljusstaken efter julhandeln.

Inom kort väntar nästa process. Då ska Westergaard och Kovács kräva ersättning från en varuhuskedja för att den sålt röda och vita "hjärteljusstakar" för fyra ljus.

MIA TÖRN PÅ SJ:S PRESSTJÄNST KOMMENTERAR ATT DET ÄR ONT OM TÅGPLATSER I JULTRAFIKEN. KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons