Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalacentern vill ha ny storregion

Annons

I början av året hade tidningen en omröstning på internet där ni läsare fick bestämma vilken som ska bli Dalarnas nya huvudstad i en eventuell ny storregion. Valet föll på Uppsala.

Nu verkar centern tycka som läsarna.

I helgen enades nämligen tre distrikt, Dalarna, Gävleborg och Uppsala om att de tre länen ska gå ihop i en ny storregion. Om centern får som man vill, alltså.

- Vi från Dalarna tog initiativet om att vi skulle börja diskutera hur vi ser på detta. Det är viktigt att debatten kommer i gång och att vi i Dalarna inte blir utanför, säger Lena Reyier-Ingman, distriktsordförande Centern Dalarna.

- Det är en naturlig region. Det viktigaste är tillväxten och vi vill se en decentralisering av makten. Det är inte bra om makten koncentreras.

Lena Reyier-Ingman menar att det handlar om att jobba ihop i stället för att konkurrera mellan länen.

- Dalarna, Gävleborg och Uppsala är en bra arbetsmarknadsregion med stora möjligheter. och mellan Gävleborg och Dalarna finns en naturlig koppling.

Tidningens läsare ville helst se Uppsala som huvudstad i en eventuell ny storregion. Vad tror du om det?

- Det var inget vi diskuterade. Men Uppsala har ett universitet och Akademiska sjukhuset. Det här är en fråga som måste komma upp på agendan och diskuteras. Jag tycker kommunerna måste prata mer om det här.

Mer läsning

Annons