Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalaavdelningar i kd förlorade abortfrågan

/

Annons

Det var när partiledaren och socialministern Göran Hägglund i våras lade fram en proposition om att kvinnor från andra länder ska kunna få abort i Sverige utan särskild prövning som debatten tog eld inom det egna partiet. Abortfrågan blev den mest diskuterade under årets riksting, som hölls i Sundsvall torsdag till lördag.

Kristdemokratiska partiets lokalavdelningar i Hedemora och Vansbro, liksom riksdagsmannen Lennart Sacrédeus från Mora, pläderade för en översyn av aborträtten. De var inte ensamma. Ett trettiotal motioner behandlade frågan om en sänkt gräns och andra inskränkningar, men efter fyra timmars intensiv debatt resulterade omröstningen i en seger för partistyrelsen. Man ska inte verka för en förändring av abortlagen, men däremot jobba mer aktivt för att förebygga oönskade graviditeter.

Dalarnas partidistrikt kom till stämman med 12 delegater och två ersättare. Sammanlagt hade länet lagt fram 24 av de drygt 200 motioner som behandlades. Flitigaste motionären i Dalarna var Katarina Gustavsson från Falun, som bidrog med nära hälften av distriktets förslag. Hon hade bland annat propagerat för en Operaton Barnfrid, med kampanjer mot barnmisshandel. Det förslaget gick inte igenom, men däremot hennes tanke om att ett nationellt råd skulle kunna bildas för att ägna sig åt frågor om barnmisshandel. Hon fick även gehör för att flickor som riskerar att utsättas för könsstympning ska få ett intyg på att svensk lag förbjuder detta. Intyget skulle kunna hjälpa flickorna när de besöker sina hemländer, menar Gustavsson.

Lennart Sacrédeus hade som förslag att partiet borde ändra sitt namn till kristdemokratiska familjepartiet, men detta fick inget gehör av rikstinget, som ansåg att det skulle bli ett för snävt begrepp för bland annat pensionärer och andra medlemmar som inte har familj.

- Det var ett tämligen odramatiskt riksting tycker jag. Abortfrågan var det som orsakade mest debatt. Där har vi ingen gemensam linje i Dalarna, utan det finns olika åsikter, precis som i övriga Sverige, säger Torsten Larsson, som var biträdande delegationsledare.

Mer läsning

Annons