Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dala-Flodabor belönades ur fond

Annons

"Julklappssumman" utgjorde det återstående kapitalet i Lorichriska fonden, som instiftades 1859 i syfte att användas för att belöna "sådana allmogens söner och döttrar, som genom nycktert, ordentligt och sedesamt uppförande samt öm och trogen föräldrawård sig utmärkt..."

Kommunen har fått länsstyrelsens tillstånd att dela ut hela det återstående kapitalet till Dala-Flodabor som på olika sätt utmärkt sig på det sätt som fondstadgarna föreskriver.

Kjell Andersson, kommunalrådet Anders Ahlgren och kommunchef Bertil Stoltz deltog vid utdelningen och de berättade om fonden och om andra fonder som förvaltas av kommunen.

-Vi har begärt att få dela ut de här fondmedlen för att de inte ska ätas upp av inflation och administration, berättade Kjell Andersson.

Han förklarade att Birgit, Sigvard och Barbro uppmärksammats för att de under lång tid och på ett mycket bra sätt vårdat sjuka anhöriga. Daniel och Ulrika uppmärksammades för att de utgör exempel på föredömligt skötsamma och hjälpsamma ungdomar.

Sigvard Gretas framförde ett tack från de fem belönade och Birgit Lindvall berättade att hon stiftat bekantskap med Daniel när hennes mor bodde på Törnholn.

-Där jobbade Daniel och han var helt underbar mot mor och de andra boende. Tanterna var nästan osams om honom, förklarade Birgit med ett leende.

Anders Ahlgren avslutade med att konstatera att medmänsklighet är en förutsättning för hög kvalitet inom vården och slog även fast att det inom vårdsektorn behövs fler ungdomar, inte minst killar.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons