Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dala cement toppar formen i fjällvärlden

Annons

Dala cement, som ägs av ett husföretag, ett konsultföretag och en privatperson, tillverkar i huvudsak väggelement och bjälklag av betong.

-Vi har fortsatt att utveckla och renodla företagets gamla succéprodukter och tillverkar i dag tre typer av väggelement och två olika bjälklagstyper. Till det kommer en del specialprodukter, bland annat balkonger, säger vd:n.

Byggruschen i fjällvärlden har varit mycket positiv för Björboföretaget.

-Våra lägenhetsavskiljande bjälklag är mycket populära när enskilda och företag bygger souterränghus. Ägarna vill att souterrängplanet ska kunna fungera som en separat lägenhet, förklarar Lennart Eriksson.

Men Dala cement levererar också både väggelement och bjälklag till andra och större en- och flerfamiljshus.

-Våra väggar för källarvåningar lämpar sig väl även för byggen på höjden och passar också till andra typer av stommar, exempelvis av trä, fastslår vd:n.

Under det senaste året har företaget nyanställt ett par personer och sysselsätter i dag 24.

År 2004 omsatte Dala cement 26 miljoner och gjorde en vinst på 1,8.

Under fjolåret omsattes lika mycket och vinsten uppgick till 2,8 miljoner.

Det här året räknar ledningen med att öka både omsättning och vinst. Ungefär 30 procent av produktionen exporteras till Norge.

-Vi jobbar effektivare och nyttjar produktionsapparaten betydligt bättre än tidigare. Dessutom har vi få reklamationer, vilket till stor del beror på att vi har en väldigt duktig och engagerad personal, som vi är stolta över, säger Lennart Eriksson.

Han har i dagarna blivit pensionär, men kommer att arbeta som vd på deltid under en övergångsperiod, under vilken företaget börjar arbeta med att rekrytera en ersättare.

-Det känns bra att kunna konstatera att det var länge sedan företaget hade så välfyllda orderböcker, säger han.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons