Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagsböter för farlig lek

Annons

Det var i februari i år som smällaren tillverkades och antändes på en väg i Järna. Smällaren gick av i närheten av två personer, som träffades av splittret. Det ledde till att en av personerna fick kraftiga blödningar. Den träffade ansåg dessutom att splitterbitarna lika gärna kunde ha genomborrat hans öga. Därför riskerade den skadade även allvarlig kroppsskada.

I juli anmälde de två personerna, som skadats av smällen, 16-åringen. Anmälan gällde grov oaktsamhet och fara för annans liv eller svår kroppsskada.

Men ynglingen som dömdes, ansåg inte att åtalet hade belägg. Han medgav att han och kompisen tillverkat smällaren. Men han pekade samtidigt på att han inte antänt smällaren och att de två, som träffades av splittret, hade gått med på att den tändes.

Tingsrätten konstaterade däremot att de två personerna inte gett sitt samtycke. Rätten menar också att den dömde medverkat i antändningen, eftersom han överlämnat en tändare till sin kamrat. Därför blev han också gärningsman i fallet.

Om han ville undvika antändning skulle han inte ha gett kompisen tändaren, utan i stället tagit bort smällaren.

Den dömde förstod att smällaren var farlig. Ändå placerade han den nära ett flertal berusade ungdomar utan att varna dem.

Så även om den dömde endast var 16 år ansåg tingsrätten att det tveklöst var fråga om grov oaktsamhet. Därför dömdes han till 40 dagsböter à 30 kronor. Han ska även betala 500 kronor till brottsofferfonden.

MARTINA FRISK

Mer läsning

Annons