Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för vintertid - därför får du en extra timmes sömn på söndag

I natt är det dags att ställa om klockan igen - nu till vintertid. Klockan 03 i natt vrids tiden tillbaka en timme, vilket ger dig en extra timmes sömn på söndagsmorgonen.

Annons

Det vi idag kallar vintertid är det som förr var normaltid - det är sommartiden som lagts till och förskjuter normaltiden en timme framåt.

Första frosten betyder vintertid.

Den moderna sommartiden föreslogs, enligt Wikipedia, redan 1895 av en George Vernon Hudson, som tyckte att arbetare skulle få mer fritid efter arbetsdagens slut.

De första försöken i världen med officiell sommartid skedde under första världskriget 1916 i Österrike och Tyskland - detta för att spara energi och därmed olja som var en bristvara i krigstider. En rad europeiska länder, däribland Sverige, följde efter.

Sommartid återkom igen under andra världskriget, men försöken att införa den permanent föll inte i god jord hos bönderna, och i här Sverige dröjde det till 1980 innan den infördes igen. 1996 infördes samma sommartid i alla EU-länder, och idag är vi runt 70 länder i världen med sommartid.

Sedan dess har vi flyttat klockan för att anpassa oss mellan sommar och vintertid. En tanke med sommartid är att man skall kunna nyttja dagsljuset bättre under sommarhalvåret. Idén om att vi spar energi finns också kvar, men om så är fallet tvistas det om.

I slutet av mars flyttas alltså timvisaren fram en timme och nu, i slutet av oktober, flyttas den tillbaka en timme. Vilket datum detta sker varierar varje år - men alltid på natten mellan lördag och söndag.

Vi får en extra timmes sömn på söndagsmorgonen.

Så i natt klockan 03 ska klockan alltså ställas om till 02. Och som tur är ställer de flesta mobiler, surfplattor och datorer om tiden automatiskt.

Sedan får du kämpa lite med mikrovågsugnen, bilen, klockradion och armbandsuret. Men ta det imorgon - när du är utvilad.

Mer läsning

Annons