Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för Lisselbyutställning

Annons

En stor målning på två våningars höjd med motiv från en situation där en fara hotar. Det kan vara en naturkatastrof som den stora flodvågen i Thailand eller den lilla individens oro för framtiden. Maja Ström arbetar intensivt med sitt verk på gården utanför sin ateljé i Vinäs gamla skola. Motivet ska bli klart till Lisselbyutställningen.

Lördagen den 13 augusti är det dags för årets upplaga. En dag när husväggar fylls med konst och gränderna kryllar av konstnyfikna besökare.

En nyhet för året är att arrangören, Mora Kulturcentrum, fått en ny ordförande.

Lars Gunnarsson tog över efter Bigitta Sohlberg.

När tidningen når Lars är han på arbetspass i Småland.

- Jag är anställd på ett stort skogsbolag i Dalarna. Men sedan april är jag nere under 14-dagarsperioder i den stormhärjade småländska skogen och är arbetsledare för en grupp dalfolk som hjälper till efter den stormfällning som orkanen Gudrun orsakade i Småland i början av året.

Enligt Lars Gunnarsson har arbetet nu kommit så långt att han förmodligen gör ett av sina sista pass i Småland.

På fredag kommer han till Mora; dagen före Lisselbyutställningen.

Han har varit hobbykonstnär under många år och varit bosatt i Mora sedan 1992.

- 45 konstnärer deltar i Lisselbyutställningen. Flera får inte plats, berättar Lars Gunnarsson.

En av konstnärerna är Maja Ström, som presenterar sitt nya verk på utställningen. Hon målar det på gråpapp som hon grundar med väggfärg innan hon ger sig in på de konstnärliga detaljerna.

I sin uppväxt gick hon konstnärliga utbildningar både i Sverige och USA. Efter ett liv med familjen i centrum började hon odla sin konstnärliga ådra på heltid för några år sedan.

Hon har hamnat i Mora efter flytt från Leksand.

- Jag tycker det kulturella klimatet är positivt i Mora. Alla konstnärer får utrymme, både proffs och amatörer. Dessutom är det oerhört inspirerande med den grafiska verkstaden i gamla stationshuset i Orsa.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons