Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för kosläpp i Dalarna – här är gårdarna du kan besöka

I Dalarna finns det drygt 11 500 kor, och för några av dem blir det ett ganska stort jippo när de ska få komma ut för första gången på året. Det är nämligen hög tid för kosläpp.

Annons
Arkivbild.

Enligt Jordbruksverkets statistik för juni 2017, som Nyhetsbyrån Siren tagit del av, så fanns det totalt 31 087 nötkreatur i Dalarna, av vilka 11 459 var kor.

Trots att det kan låta som mycket så hamnar länet i botten av topplistan när det gäller antalet nötkreatur per län i landet, en lista som toppas av Västra Götaland där det finns hela 261 779 kor.

Våren innebär att det är dags för korna att få komma ut på grönbete, och på flera håll anordnas det kosläpp där besökare kan beskåda de uppspelta djuren.

I Dalarna blir det i år kosläpp på flera Arla-gårdar. Den 10 maj, på Kristi himmelsfärd, är det kosläpp på både Hermanssons jordbruk i Hedemora och Sundborns lantbruk, båda med start klockan 10. Lördagen den 12 maj är det sedan dags för kosläpp på Skogs lantbruk i Leksand, även det startar klockan 10.

Den 19 maj klockan 10 är det kosläpp på Frimodigs gård i Stora Skedvi, meddelar Grådö mejeri.

Om du inte kan vänta till dess anordnar Stiernhööksgymnasiet i Rättvik kosläpp redan nu på lördag, i samband med Rättviks marknad. Deras kosläpp startar klockan 11.

Se bilder från kosläppet på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik 2016 i tv-klippet:

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning