Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för första kvinnliga s-ledaren

Annons

Mona Sahlin väljs i dag till socialdemokraternas sjunde partiledare.

Hon blir den första kvinnan på den posten i partiets 118-åriga historia.

Valet av Sahlin är en formalitet. Hon väntas få stöd av samtliga ombud på extrakongressen i Folkets Hus i Stockholm. Inga motkandidater finns.

Mona Sahlin anlände till Folkets Hus strax efter klockan nio.

Hon förväntade sig inte några omedelbara effekter i stigande opinionssiffror efter att hon tillträtt som partiledare.

På frågan hur det känns att hennes nya jobb innebär att hon aldrig får vara i fred, svarade Sahlin.

Men Sahlin hade inte blivit partiledare om EU-kommissionär Margot Wallström ställt upp. Hon var den som hade ojämförligt starkast stöd i partiet bland tänkbara kandidater. Wallström, som lovat att ställa upp för Sahlin på hemmaplan när EU-jobbet är över 2009, är med under kongressen.

Mona Sahlin blir den sjunde partiledaren sedan Hjalmar Branting och hittills har det aldrig hänt att en socialdemokratisk partiordförande inte också blivit statsminister.

Sahlins första uppgift blir dock att en halvtimme efter partiledarvalet, vid 12-tiden, bege sig till Sergels Torg för att tillsammans med LO:s ordförande Vanja Lundby Wedin manifestera stöd för kollektivavtalen.

Intressen för socialdemokraternas extrakongress i Folkets hus i Stockholm är stort. Omkring 1|700 personer kommer att närvara, däribland 350 ombud, 300 journalister och 110 internationella gäster. Bland de mer kända inbjudna finns ledaren för de danska socialdemokraterna, Helle Thorning-Schmidt. Riktigt kända internationella namn är det annars skralt med.

Omkring 800 personer kan följa kongressen på storbilds-tv i Dansens Hus, som ligger i samma byggnad. De platserna är redan bokade, men arrangemanget sänds även i Sveriges Television.

Förutom en valseger 2010, så förväntar sig socialdemokraternas gräsrötter att Sahlin gör partiet mindre toppstyrt och mer lyhört för åsikter underifrån.

Den nya partiledaren ska också leda förnyelsen av partiets politik. Vad som ska förändras är ännu höljt i dunkel. Några besked kan komma när Sahlin håller sitt första partiledartal på söndag.

På lördagens agenda står, förutom partiledarvalet vid lunchtid, avtackning och tal av den avgående ordföranden Göran Persson.

På eftermiddagen hålls en allmänpolitisk debatt där ombuden kan ge sina synpunkter på framtidens miljö- och jobbpolitik. Den fortsätter på söndagen, då även fyllnadsval till verkställande utskott och partistyrelse hålls.

Den första kongressdagen avslutas med dans, mingel och pyttipanna i Münchenbryggeriets festlokaler.

TT

Mer läsning

Annons