Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för fest i Falun - igen

Annons

I tisdags gav politikerna i kommunstyrelsen klartecken.

Gatufestivalen fick pengarna man sökt, 400 000 kronor. Slantar som blivit över i budgeten efter Falu folkmusikfestivals konkurs.

Nu har gatufestivalen ingenting med FFF att göra, även om gänget flyttar in i folkmusikfestivalens gamla kansli på Trotzgatan, dörren bredvid turistbyrån. Här ska Anne-Lie Sahlin och Christina Staberg administrera både gatufestivalen (13-15 juli) och Falun Då-dagarna (3-6 augusti).

- Faluborna ska knappt hinna hämta andan, säger Christina Staberg.

I mitten av april öppnar kontoret mer regelbundet. Folk med idéer och infall är välkomna in på en kopp kaffe.

Gruppen kring Falun street performance är måna att dra in allt och alla, invandrarföreningar, studieförbund, unga, gamla...

Idébollandet har pågått hela vintern.

- Tänker du också så?

Det var Fritte Fridolfssons förvånade fråga, efter att han läst om Maria Bergströms gatufest-idé i Falu Kuriren. Kontakt uppstod, liksom utveckling av konceptet.

- Det växer fram nya grejor hela tiden, säger Maria Bergström och berättar om möjliga scener vid Geislerska parken, Rådhusplatsen och Medborgarplatsen. Hon är ordförande i Nisserska teatern, som är spindeln i festivalnätet.

Eftersom tidningens utsända är en språkgnällig typ så dividerar vi om namnet - Falun street performance, förkortat Falun street.

- Det är bra och lockar unga. Street performance är ett etablerat begrepp som betyder uppträdande i gatumiljö, säger Maria Bergström.

- Det kan väl få vara lite storvulet, säger Peter Carlsson och hänvisar till missionshuset i Spraxkya som kallas "domkyrkan".

Han tillhör bollplanksgruppen.

Förutom allt annat och gatumusikant-tävling så ska det bli Poetry slam, tävling i estradpoesi.

Fritte får äntligen en chans att förverkliga en gammal idé, att hamna i Guinness rekordbok. Samma låt ska spelas, rekordlänge, på olika instrument.

- Det blir Hjort Anders Trettondagsmarschen, som en hyllning till FFF, med hårdrockare och alla andra som vill, säger Maria Bergström.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons