Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för Earth hour - kommuner släcker ner

På lördag klockan 20.30-21.30 äger världens största miljömanifestation Earth Hour rum. Människor i hela världen uppmanas då att uppmärksamma miljöfrågor genom att släcka ljuset i en timme.

Annons

Det är WWF, Världsnaturfonden, som står bakom initiativet till Earth Hour. Flera kommuner i Dalarna kommer under dagen på olika sätt uppmärksamma miljön.

I Falun bjuder Falu Energi & Vatten på planetvänlig kaka redan på fredagen. Det handlar om Earth Hour-bakelsen, som är framtagen av Världsnaturfonden tillsammans med kocken Paul Svensson, och serveras återvinningscentralen på Ingarvet klockan 10.

– Vi vill inspirera Faluborna. Det finns mycket mer man kan göra än att enbart släcka lamporna. Det är dags att lyfta Earth Hour ytterligare en nivå och i år väljer vi att fokusera på matsvinnet och ge exempel på hur matrester kan tas tillvara istället för att kastas, säger Hanna Bergman, hållbarhetschef på Falu Energi & Vatten i ett pressmeddelande.

I Falun kommer också bland annat hoppbackarna att släckas ned.

I Rättvik kommer kommunen släcka belysningen på kommunhuset och Långbryggan under Earth Hour. Även i Ludvika släcks fasadbelysningen på stadshuset, sporthallen, Folkets hus, Hammarbackens magasin och brandstationen.

Ludvika och Smedjebackens kommun anordnar också i samarbete med Svenska kyrkan med start klockan 19.30 på lördagen ett evenemang i Ludvika Ulrika kyrka, då Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, ger ett program kring universum, jorden, människan och klimatet.

Läs mer (Plus): Ludvikas professor affischnamnet vid Earth Hour på lördag

Också Leksands kommun släcker på lördag ljuset på kommunhuset, kulturhuset och kommunens kontrorslokaler på Hagagatan. På fredagskvällen mellan klockan 18-21 arrangeras även en minimässa på Leksands Folkhögskola med en föreläsning om hur man blir sin egen elproducent med hjälp av solen.

I Mora och Orsa kommer det under hela lördagen pågå en klimatmanifestation. Klockan 11.10 ska en film om klimatfrågor visas på Mora kulturhus. Då bjuds det även på ekofika och frukt.

Klockan 19.30 anordnas sedan en grillkväll med stjärnskådning med teleskop vid Ammunitionsbacken i Orsa. Det hela anordnas av energi- och klimatrådgivningen i Mora, Orsa och Älvdalen, naturskyddsföreningen och studiefrämjandet.

Även Säters kommun meddelar på sin hemsida att man kommer släcka ned "delar av innerstaden" under Earth Hour.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons