Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för den tredje medeltidsmarknaden

Annons

Sedan flera år har det anordnats höstmarknad i Grangärde som är en traditionell hantverks- och skördemarknad samt en traditionell julmarknad, men så ville man göra något helt annat.

Tillsammans med Grangärde församling och Grangärdebygd-ens Intresseförening har man i området närmast kyrkan kommit att hålla medeltidsmarknad och i år, den 10 juni, är det tredje gången.

Grangärde har varit befolkat sedan 600-talet, det vet man genom fynd man hittat vid utgrävningar på Korsnäsberget.

Den första kyrkan byggdes i slutet av 1300-talet eller i början av 1400-talet.

Så anorna finns och man för-söker att locka tillbaka lite av den atmosfär som kanske rådde vi den tiden.

Denna dag kommer publiken att mötas av tidsenligt klädda människor, detta är ett krav som arrangörerna har på alla med-verkande. Gycklare och tiggare, eldartist och teater blir det under dagen.

Musik och dans blir det också, en stadsvakt kommer att hålla ordning och den som inte sköter sig kommer förmodligen att hamna i stupstocken.

Barnaktiviteter finns och den som vill kan åka vagn efter häst. Möjlighet finns också att besöka de olika krämarnas tält och bord för att inhandla olika varor, hantverk och ätbart som förekom under medeltiden.

Vissa av hantverkarna jobbar också under dagen så man kan få en inblick i de olika hantverken. Som invigning kommer det att ljuda vackra toner från kyrktornet, detta är en gammal tradition som har återupptagits.

Från Ludvika kommer det att ske en pilgrimsvandring till Grangärde den här dagen och de räknar med att anlända lagom till den dräktparad genom marknadsområdet som är planerad, man kan beskåda det medeltida modet och sedan följa med paraden in i kyrkan för att delta i mässan och där njuta av musik och sång.

Även som besökare går det bra att komma medeltidsklädd. Mobiltelefoner och rökning kan lätt tas för häxkonster en sån här dag, så det bör man undvika. Medan glasögon, hörapparater och kameror har dispens.

Mer läsning

Annons