Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för dalmål på skolschemat - om barnen får bestämma

Annons

En klar majoritet av föräldrarna till barn mellan fyra och tolv år önskar att deras barn ska få delta i en dalmålsundervisning. Samtidigt vill en majoritet av barnen - som fick svara oberoende av föräldrarna - också plugga dalmål.

- Eftersom drygt 10 500 svar kom in på de 12 000 utsända enkäterna handlar det om flera tusen barn som är målgrupp för dalmålsundervisning, säger Sylvia Måsan, etnolog, grundskollärare och den som genomförde rapporten om dalmål i skolan.

Hon tillägger att i Sollerö skola, där undervisning prövades inom projektet Dalmål i skolan, anmälde sig 39 procent av de 117 eleverna. Mellan 77 och 97 procent av skolpersonalen tycker bevarande av dalmålet är viktigt.

Riksdagen diskuterade häromdagen regeringspropositionen Bästa språket - en samlad svensk språkpolitik. Andemeningen i propositionen är att landets olika dialekter ska få ett starkare stöd än tidigare.

Sylvia Måsan anser att skolan måste satsa på modersmålsundervisning och att beslutsfattare tar opinionen för att lära dalmål på allvar.

- Det är, menar hon, viktigt att en skolsatsning sker i större skala.

Mer läsning

Annons