Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att varva ner!

/

Annons

Enligt Eva Johansson finns det forskning som visar att det tar ungefär tio dagar in på semestern innan man helt släpper tankarna på jobbet. Det är då man slutar fundera på om man verkligen hann med allt man skulle.

- Så för att kunna njuta fullt ut av ledigheten är det bra att börja trappa ner före semestern. Ju längre innan, desto bättre, säger Eva.

- Kanske kan man lägga upp en plan för vad man behöver vara färdig med innan semestern börjar, fortsätter hon.

Eva Johansson arbetar med föreläsningar och utbildning inom kommuner, landsting och näringsliv över hela landet. Under sommaren håller hon en öppen kurs på hemmaplan i Mora. Första kurstillfället ägnas just åt hur man stressar ner - och behåller lugnet.

Eva ser avslappning och mental träning som grundstenar för den som vill ta ansvar för och kontroll över sitt liv. Då står den skadliga stressen i vägen. Och sommar och semester är ett bra tillfälle för nystart och att ladda om batterierna på rätt sätt.

Fysisk aktivitet, att röra på sig, är ett beprövat knep för att varva ner. Sommarpromenader är trevligt, och varför inte börja redan nu, undrar Eva:

- Gå ut och gå och bli av med fysiska spänningar. Ta med kroppen i det här.

För de flesta är sommarsemestern är välbehövlig och efterlängtad paus i vardagen. Men många känner också att det är nu de ska hinna med allt som hamnat på undantag. Därför är det dags att börja fundera på vad du egentligen vill ha ut av din ledighet, påpekar Eva:

- Speciellt om du känner: "Men hur ska jag hinna med allt?" Prioritera. Vad är viktigt? Vad vill du verkligen göra? Vi har inte hur lång ledighet som helst.

- Kanske kommer du fram till att du inte vill göra någonting annat än att ligga i hängmattan. Men gör det då! fortsätter hon.

Evas knep är att göra om ordet "måste" till "vill", och "borde" till "skulle kunna":

- Byt ut:" Vi BORDE tapetsera om", mot: "Vi SKULLE KUNNA tapetsera om." Det blir en helt annan känsla.

Gillar man och mår bra av att vara i rörelse och ha massor för sig, så ska man naturligtvis ha det, poängterar Eva.

- Gör det bästa av ledigheten. Men jag tror att alla skulle må bra av att ta det lite lugnare. Att sätta sig under en korkek och lukta på blommorna, som tjuren Ferdinand, är en utdöende konstart.

En del är stressade fram till semestern, andra varvar upp av själva ledigheten. Inte minst de som känner att de måste komma tillbaka till jobbet med massor av spännande upplevelser i bagaget.

- Men semestern är ingen tävling, säger Eva. Man behöver inte samla upplevelsepoäng...

Det bästa är förstås om man kan vara ledig så länge att man börjar längta tillbaka till jobbet. Visst, de flesta skulle nog kunna tänka sig några fler veckor tillsammans med familjen. Och det är inget konstigt med det:

- Men börjar man må dåligt de sista semesterveckorna, bara vid tanken på att gå tillbaka till jobbet. Då kanske man ska ta en allvarlig funderare på att byta jobb. Det är få av oss som är fastlåsta på jobbet. Däremot är många av oss fastlåsta i våra tankar och tron att vi inte kan göra något annat, säger Eva.

För henne är semestern ett ypperligt tillfälle att "putsa på sin självbild".

- Det handlar om att hitta sitt värde. Fundera på vem man är och men vill vara. Och är man inte riktigt nöjd, se till att förändra det, säger Eva.

Fakta/Eva Johansson:

 • Bor: I Bonäs, norr om Mora
 • Familj: Maken Lennart och utflugna dottern Maria
 • Gör: Licensierad mental tränare, avslappningslärare, kursledare, författare, föreläsare.
 • Böcker: "Avslappning och mental träning - för ett rikare liv", "Självbildsboken - hitta din kraft!"
 • Hemsida: www.utbildning-co.se
 • Utbildningar på internet: "Livkörkortet" , "Lilla sömnskolan".
 • Sommarkurs i Mora: 16/6, 28/7 och den 1/9, läs mer på Evas hemsida

Fakta/Tips för en stressfri semester:

 • Börja trappa ner på jobbet i god tid.
 • Rör på dig!
 • Tänk igenom vad du vill ha ut av semestern. Prioritera!
 • Se inte semestern som en tävling där flest "upplevelsepoäng" vinner.
 • Ta chansen att slappna av!
 • Försök vara ledig så länge att du börjar längta tillbaka till jobbet!

Mer läsning

Annons