Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att skickaTellus till akuten

Annons

Det är vår skyldighet att ge kommande generationer en levande omgivning. De problem vi står inför i dag är global uppvärmning, växthuseffekten och ozonlagret som blir allt tunnare. Problemen fanns inte före den industriella revolutionen. Det var då vi började pressa naturen på dess resurser.

Under detta århundrade kommer mellan 10 och 30 procent av djuren på jorden att utrotas. Samtidigt är 60 procent av jordens fiskevatten tömda på fisk, ty fisken fick aldrig någon möjlighet att återhämta sig. Vi människor är den enda arten som helt kan utrota en annan, men vad ger oss rätten att göra det?

Vi släpper i dag ut mer giftiga gaser än jorden kan absorbera. Koldioxid är en av de farliga gaserna, och de ökande utsläppen beror främst på att vi blir allt mer bekväma och gärna tar bilen överallt, och så ofta vi kan. Tar du istället bussen hjälper du miljön avsevärt, du släpper ut 80 procent mindre giftiga avgaser.

Det är dyrt att förbättra miljön, men det handlar i slutänden om en investering där varje krona är värdefull. I längden blir det billigare att använda energisnåla lampor och så kallade "strypare" till duschen även om det innebär en smärre investering. Vi menar att det krävs ett samarbete över de gränser som finns i dagens samhälle. Företag och regeringar måste visa sig, och berätta vad de gör för miljön. De måste vara förebilder, och påverka oss alla. Detta är en fråga som rör alla människor i världen, och alla måste göra sitt för att hjälpa till.

Vi gav 36 elever i årskurs 7 några frågor om miljön. 52 procent av eleverna svarade att de visste lite, eller ingenting om miljöförstöring. Vi anser att det behövs mer utbildning inom detta ämne, även för de yngre. Vi vill väl ge de kommande generationerna en jord som går att leva på? Vi måste alla börja agera, och det måste göras nu!

Alla kan förändra något. Det kan vara en enkel sak som att cykla, eller åka kollektivt till skolan eller arbetet. Du kan släcka lampor, sänka värmen inomhus och tänka på hur långt maten du köper har transporterats. I många affärer finns det i dag ett väl utbyggt utbud av ekologiska, och närodlade varor.

Är vi redo att låta vår planet åka till akuten, eller ska vi stå kvar i dörren ett tag till?

LISA BÄCKMAN

Mer läsning

Annons