Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att rannsaka Bush, menar Garzon

Annons

Det är dags att ställa president Bush och hans allierade till ansvar för kriget i Irak, anser den spanske domaren Baltasar Garzon som försökte kasta Chiles tidigare president Pinochet i fängelse.

På krigets fyraårsdag kallade Garzon kriget "en av de mest smutsiga och oförsvarliga episoderna i modern historia" i den spanska tidningen El Pais.

"Vi bör tänka efter noggrant om det finns ansvar att utkräva för detta brott från de personer som är eller var ansvariga. Kanske finns bevis nog för att åtala dem", skrev han.

"De 650|000 döda motiverar att en sådan undersökning inleds utan ytterligare dröjsmål."

Det har gjorts många beräkningar av antalet dödsoffer i Irak. Garzon åberopar det högsta antal som rapporterats, av forskare som använt sig av en etablerad statistisk modell.

Garzon blev världsberömd 1999 genom sitt försök att få den förre diktatorn i Chile Augusto Pinochet utlämnad från Storbritannien till Spanien för att arrangera en rättegång om brott mot mänskligheten.

Han är nu särskilt kritisk mot den tidigare spanska regeringen, som helhjärtat stödde USA:s invasion av Irak:

"De som anslöt sig till den amerikanske presidentens krig mot Irak bär lika stort ansvar som han _ eller större _ eftersom de trots att de bar på tvivel och trots att informationen var vinklad lät sig utnyttjas av angriparen och deltog i motbjudande handlingar av död och förstörelse, som fortsätter än i dag".

Premiärministern i Spanien vid den tidpunkten, José Maria Aznar, har medgett att han numera är medveten om att Saddam Hussein inte förfogade över massförstörelsevapen men att han inte visste det då.

"Om han inte kände till hela bilden måste han få frågan varför han inte agerade försiktigt och lät FN-inspektörerna arbeta vidare i stället för att helt underordna sig president Bush", anser Garzon om Aznar.

Kärnan i internationell legalitet har brutits ned sedan 2003 "genom att kampen mot terror har varit förevändning för att förstöra folkrätten", menar domaren.

Därigenom har terrorismen växt sig starkare så att den i dag troligen inte längre kan besegras, säger Garzon som tagit ledigt ett år för att studera just terrorism.

TT

Mer läsning

Annons