Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att prioritera omsorgen om kvinnorna

Annons

Förra året polisanmäldes nästan 25000 fall av misshandel mot kvinnor och cirka 3800 fall av våldtäkter i Sverige och mörkertalet är mycket stort. Våldsutsatta kvinnor finns överallt hos polisen, tandläkare, i klassrummet och självklart inom vården. Deras öde är därför samhällets ansvar och inte som det tycks ett problem av privat karaktär.

I rikspolitiken har man gjort framsteg och lagstiftningen har tagit rejäla kliv framåt. Kunskaperna har generellt sett ökat och man har beslutat att stötta utbyggnaden av kvinnojourer i hela landet, vilket är bra. Men när det gäller förverkligandet av denna framsynta lagstiftning återstår fortfarande åtskilligt. Detta framkommer så tydligt av en ny nationell kartläggning från rikskvinnocentrum i Uppsala där man påpekar att Landstinget Dalarna är en av de sämre i landet på att ta hand om våldsutsatta kvinnor. När ska dessa frågor få ett genomslag i praktisk handling?

Även vårdcentralerna har över lag en relativt låg beredskap för att ta hand om dessa utsatta kvinnor. Därför är det hög tid att Landstinget Dalarna prioriterar detta viktiga arbete. Samarbete mellan socialtjänst, polis och andra frivilliga organisationer är av största vikt. I dag har 11 av 19 landsting en policy kring arbetet. Landstinget Dalarna borde utforma en tydlig policy på hur man tar hand om både misshandel och våldtäkter.

En ansvarig person borde utses. Då blir uppdraget mycket tydligt. Landstinget Dalarna borde genomföra utbildning inom området för berörd personal. I dag ingår inte sådan kunskap i grundutbildningen för vårdyrkena. Vi ska komma ihåg att det är inte bara blåmärken som kännetecknar misshandel. Misshandel kan också ligga bakom sjukdomstillstånd som högt blodtryck och depression.

Julhelgen närmar sig och det är inte bara en glädjens högtid. Nya fall av misshandel av både barn och kvinnor inträffar. Vi får inte vänta en dag till. Vi måste ge röst åt dem som inte orkar höras.

KATARINA GUSTAVSSON KATARINA GUSTAVSSON FRÅN FALUN ÄR LANDSTINGSPOLITIKER FÖR KRISTDEMOKRATERNA OCH ERSÄTTARE I RIKSDAGEN.

Mer läsning

Annons