Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att inse vad männens alkoholkonsumtion medför!

Annons

I kampen mot fattigdomen i världen har kvinnor en särskilt viktig funktion. Utvecklingsarbete där kvinnor mobiliseras ger långt bättre effekt än där biståndsinsatsen främst berör och involverar män.

Våld mot kvinnor hindrar utvecklingen för alla och tar sig många uttryck alltifrån våldtäkt och misshandel till svält när mannen super upp sina pengar. Kvinnor saknar dessutom många gånger politiska och juridiska rättigheter. Mäns våld mot kvinnor är enligt FN den kanske mest utbredda och socialt accepterade kränkningen av de mänskliga rättigheterna. Var tredje kvinna i världen kommer under sin livstid att bli misshandlad, i de allra flesta fallen av en familjemedlem eller någon hon känner.

Alkohol finns ofta med i bilden när män slår kvinnor.

I en färsk rapport "Multi-country Study on WomenÕs Health and Domestic Violence against Women" rekommenderar WHO, bland många andra förslag, att man begränsar riskerna för kvinnor att utsättas för mäns våld genom insatser mot alkoholkonsumtion samt genom att öka polisens närvaro i områden där alkohol konsumeras.

I Sydafrika visar ett flertal studier att alkohol finns med i 70-75 procent av mäns våld mot kvinnor.

I Kambodja hämtas unga kvinnor från landsbygden till Phnom Penhs gatubarer där de anställs med stöd av de internationella alkoholföretagen. De kallas "beer promoters" (ölflickor) och bär korta klänningar med banderoller över bröstet med företagens namn - Carlsberg, Heineken och San Miguel. Lönen baseras på hur mycket öl de lyckas sälja.

Nätverket Khaana i Kambodja arbetar med hiv/aids-frågor och visar genom intervjuer att många av flickorna även hamnat i prostitution. Cirka 30 procent av Kambodjas ölflickor är i dag hiv-smittade.

Mäns alkoholkonsumtion har förödande konsekvenser för såväl enskilda kvinnor som hela länder. Den utgör direkt hot mot utvecklingen i fattiga länder. För att motverka mäns våld mot kvinnor, bekämpa spridningen av hiv/aids och öka möjligheterna för fattigdomsbekämpning och utveckling i fattiga länder föreslår vi fyra åtgärder:

Att biståndsorganisationerna uppmärksammar alkoholen i sina fattigdomsanalyser och utvecklingsprojekt.

Att FN lyfter upp alkoholfrågan på dagordningen i alla sina organ och inte som i dag gör alkohol till enbart en hälsofråga för WHO.

Att Sveriges riksdag och regering samt våra EU-parlamentariker verkar för att utvecklingsländerna kan etablera en fungerande alkohollagstiftning.

Att svenskt bistånd i ännu större utsträckning inriktas på att förbättra kvinnors situation i u-länder.

HELENA BARGHOLTZ, SIV BILDTS...N, MARIANNE ERICSSON, NALIN PEKGUL, D...SIR...E PETHRUS ENGSTRÖM, ANNIKA QARLSSON, SOFIA MODIGH HELENA BARGHOLTZ ÄR ORDFÖRANDE I LIBERALA KVINNOR OCH RIKSDAGSLEDAMOT (FP). SIV BILDTSÉN ÄR S

Mer läsning

Annons