Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att döda mördarsniglar

Annons

Det blir snigelår i år.

En mild vinter gynnar alla typer av trädgårdsmollusker, inklusive den spanska skogssnigeln _ också känd som mördarsnigeln.

Experternas råd är att gå ut hårt i snigeljakten.

Snart är det dags att ta fram giftburkarna, saxen och spaden och ge sig ut på snigeljakt. Den första omgången mördarsniglar är på väg. Och ska man få någon kännbar effekt är det bäst att gå ut hårt enligt snigelexperten Torsten Nordander, intendent på Göteborgs naturhistoriska museum.

Till sensommaren är det i princip för sent att göra mycket åt saken. Snigelmassorna kulminerar i oktober, precis innan de dör eller gömmer sig för att försöka övervintra i marken.

En mild vinter, som i år, gör det lättare för mördarsniglarna att överleva.

Men egentligen spelar det mindre roll hur många de är i början av säsongen. Mördarsniglarna förökar sig i såpass hög takt att de snart har nått upp till en normalnivå även efter en kall vinter.

Det billigaste sättet att bekämpa sniglarna är att döda dem manuellt, med sax, kniv eller spade. Om en snigel halshuggs överlever inte äggen.

Men det finns även kemikalier att ta till. Fast det blir dyrare. En laddning snigelgift för en normalstor trädgård går på ett par hundra kronor, enligt Nordander.

Salt är ett annat motmedel, men det krävs ganska stor träffsäkerhet för att sniglarna ska dö av salt.

Något hopp om en framtid utan spanska skogssniglar i Sverige är inte att tänka på. De är här för att stanna.

TT

Mer läsning

Annons